ŠTA SE DEŠAVA NA BH LJEVICI: "Veliko širenje" SDP-a i NS-a završilo je prije nego je i počelo

Oštra reakcija OO SDP Banja Luka na otvoreno pismo Denisa Bećirovića dočekana je sa podsmijehom u javnosti. "SDP odgovorio Bećiroviću" zvučilo je gotovo ironično. Ipak, ovaj događaj je otvorio nekoliko značajnih pitanja koja se tiču ljevice u BiH.

  • Politika

  • 02. Dec. 2019  02. Dec. 2019

  • 0

SDP je u proteklih desetak godina na svim izborima doživio poraze. Lokalni izbori 2012. i 2016., te opći 2014. i 2018. predstavljali su katastrofu za nekada najjaču političku snagu u BiH. Sa nekadašnjih 270 hiljada glasova, Nikšićev SDP je pao na 100-injak hiljada.

Naša stranka, kao mlađa SDP-ova sestra (ili preciznije, nećakinja) nije nikada pobijedila na izborima od svog osnivanja 2008. godine, što joj niko nije nikad ni zamjerio, jer su uvijek imali skromnije (sarajevske) ambicije.

Skoro pa tradicionalna reakcija SDP-a i NS, nakon izbornih poraza, bila je najava širenja po cijeloj BiH.

Nakon razočaravajućih rezultata, stranačkih članovima, aktivistima pa čak i glasačima treba dati neku nadu i perspektivu da će biti bolje. To je ujedno i najbolji način da rukovodstva stranaka izbjegnu suočavanje sa poražavajućim brojkama.

Sasvim je normalno i prirodno da multietničke stranke budu zastupljene po svim dijelovima BiH. Zato je sasvim nenormalno što i SDP i NS imaju minimalno prisustvo u entitetu RS i na području Zapadne Hercegovine.

Nermin Nikšić i Peđa Kojović najavljivali su veliko širenje. Kojović se čak "proslavio" sa izjavom da će ići po RS-u tražiti "najmanji zajednički sadržilac". No čak mu ni to nije pomoglo.

Kojović je nedavno pompezno najavio svoju posjetu Banjoj Luci, te osnivanje općinskog ogranka NS u najvećem gradu RS-a. Nakon samog događaja, Kojović se jednostavno ušutio. Nije objavio čak ni jednu jedinu sliku sa stranaačkog skupa, iako su i on i NS poznati po svojoj hiperaktivnosti na društvenim mrežama. To je navelo na sumnju da zapravo Kojoviću niko nije došao na skup. Štaviše, jedina slika koju je iz Banja Luke objavio bila je turistička slika pored Ferhadije, što su cinici protumačili da čak i u Banjoj Luci Kojović ima bujruma samo kod Bošnjaka.

alt

Nakon tog Kojović nije otišao više ni u jednu posjetu po entitetu RS, a u međuvremenu raspušteno je i nekoliko federalnih odbora NS, zbog nezadovoljstva, koje je kulminiralo odlaskom Damira Marjanovića.

Za razliku od NS, SDP je nešto bolje prošao. Aktiviran je niz odbora po entitetu RS, a među najaktivnijim je Banjalučki. Međutim, na proteklim lokalnim izborima SDP Banja Luka na čelu sa Vojinom Mijatovićem nije prešao izborni cenzus.

Poređenja radi, Koalicija Zajedno za BiH (SDA, SBiH, BPS) osvojila je 29.500 glasova, što je za 18 hiljada glasova više od Proevropskog bloka (SDP, NS, SBB, DF, NSRzB, BDP, HS) koji je osvojio 11.100 glasova.

Bolje od SDP-a i NS u manjem entitetu je prošao čak i HDZ BiH, čiji je kandidat Josip Jerković izabran za potpredsjednika RS, sa 5.800 glasova.

Apsurdno je da SDP i NS kao stranke, koje «predstavljaju i Srbe», imaju višestruko manje glasova od SDA i HDZ-a čak i u entitetu Republika Srpska. To je porazan dokaz činjenice da su NS i SDP, neovisno od toga kako se deklarišu, stranke koje su vezane isključivo za bošnjačke glasače.

Ključno pitanje u tom kontekstu njihove vezanosti za bošnjačke glasače, i njihovih pretenzija prema srpskom glasačkom tijelu, jeste kakvu politiku da vode. To se najbolje vidi na primjeru odgovora Banjalučkog SDP-a Bećiroviću.

Bećirović je u svom otvorenom pismu osudio pokušaje da se relativizira istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Naglasio se da se ne mogu izjednačavati legalne vlasti države Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. sa nelegalnim paratvorevinama (RS i HZHB) koje su postojale u istom periodu. Naglasio je legalnost Armije Republike BiH, koja nije bila vođena ideologijom genocida i ne može se izjednačavati sa nelegalnim vojskama. Osporio je tvrdnje da se u BiH vodio građanski rat. Zatim se pozvao na rezultate referenduma 1. marta 1992, kao i na tekovine ZAVNOBIH-a.

Ove teze, kao i ostale koje je iznio u svome pismu, predstavljaju aksiom u probosanskoj političkoj ideji. Ako postavljamo pitanje šta banjalučkom SDP-u smeta ovdje, važno je da nisu dali nijednu preciznu zamjerku, što se može shvatiti da im sve smeta.

Pitanje je šta sada da radi SDP? Da li da radi ugađanja banjalučkom SDP-u, odrekne se aksioma probosanske ideje i prestane poštovati tekovine Republike BiH i Armije Republike BiH? Ili da jednostavno ostane dosljedan probosanskoj ideji, a da se odrekne svog banjalučkog odbora i vjerovatno perspektive širenja po RS-u?

Jedno je sigurno. Ako se SDP odrekne istine o agresiji, poštivanja Republike BiH i Armije BiH, pa makar i potajno, sigurno će izgubiti i one preostale glasače u Federaciji, a nije sigurno da će dobiti nove u RS-u. Dokaz tome je Kojović, koji je pristao na «najmanji zajednički sadržilac», a nije dobio čak ni odbor u Banjaluci.

(S. Begović)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...