O OVOME VIŠKOVIĆ ŠUTI KAO ZALIVEN: Željeznice Republike Srpske „krešu“ investicije, a povećavaju druge TROŠKOVE...

Skupština akcionara „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS) usvojila je Rebalans plana poslovanja u 2019. godini u kojem su troškovi angažovanja trećih lica „skočili“ za 619.500 KM.

  • Ekonomija

  • 03. Dec. 2019  

  • 0

Plan poslovanja ŽRŠ za period 2019-2021. godina donesen je u februaru ove godine, ali uprava očito nije dobro isplanirala, te im predviđena sredstva nisu bila dovoljna da „zatvore“ godinu i rebalans je bio jedino rješenje.

Rebalansom su smanjena sredstva za investicije, pa je tako za infrastrukturu planiranih 4,8 miliona smanjeno na 3,7 miliona.

Najvećim dijelom to se odnosi na sanaciju upravne zgrade ŽRS u Doboju u iznosu od 918.000 KM, od koje se odustalo. Planirana sredstva su prebačena za nabavku novog dizel motornog voza, pa je stavka u Poslovima operacija sa 6,9 miliona povećana na 7,1 milion KM.

Nabavka novog dizel motornog voza koštaće ŽRS ove godine 6,9 miliona KM.

Rebalansom je smanjen iznos za investicije za sanaciju štete, sa planiranih 3,4 na 3,2 miliona KM, dok su investicije u pripremi smanjenje sa 11,75 miliona na 11,71 milion KM.

Plan troškova održavanja od strane trećih lica u Poslovima operacija se sa planiranog iznosa od  333.129 KM rebalansira na iznos od 918.129 KM.

Istovremeno smanjuju se troškovi materijala za izradu u Poslovima infrastrukture, sa dva miliona na 1,9 miliona KM.

Povećava se trošak materijala za izradu u Poslovima operacija sa 2,5 miliona na 2,7 miliona KM.

Plan prihoda, plan fizičkog obima rada i plan radne snage ostaju nepromijenjeni.

U ŽRS ističu da će efekti rebalansa uticati na planirani finansijski rezultat poslovanja.

„Planirani finansijski rezultat za 2019. godinu u iznosu od 1.306.875 KM rebalansira se na iznos od 521.115 KM. Pozicije u narednim planskim godinama 2020. i 2021. godini nisu se mijenjale“, naveli su u ŽRS.

(SB / Capital)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...