DODIK TRLJA RUKE: Prihodi za 9 mjeseci 2,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar - 30. septembar prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom za devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 2.500.700.000 KM, što predstavlja ...

  • Vijesti

  • 12. Dec. 2019  

  • 0

... 102 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Indirektni porezi ostvareni su u iznosu od 987,9 miliona KM, dok su prihodi od direktnih poreza realizovani u iznosu od 969,4 miliona KM, a od navedenog iznosa 654,3 miliona KM odnosi se na prihode od doprinosa za penzijsko- invalidsko osiguranje, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Rashodi i izdaci planirani budžetom za devet mjeseci ove godine iskazani su u iznosu od 2.346.200.000 KM, što predstavlja 96 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Ino-dug je za devet mjeseci 2019. godine redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 210,4 miliona KM.

Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 220,7 miliona KM.

Sprovedena su četiri postupka multilateralne kompenzacije i cesije putem kojih su kompenzovani javni prihodi Republike Srpske u iznosu od 19,8 miliona KM.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o potrebnoj finansijskoj pomoći sportskim organizacijama i sportistima pojedincima iz Republike Srpske i odobrila finansijsku pomoć u ukupnom iznosu od 1.530.000 KM.

Ministri su donijeli Uredbu o registru podsticaja u Republici Srpskoj kojom se uređuje uspostavljanje, sadržaj i način vođenja Registra podsticaja koji se dodjeljuju na republičkom i lokalnom nivou s ciljem podsticanja privrednih aktivnosti.

Cilj uspostavljanja Registra jeste da se obezbijedi jasan i sveobuhvatan pregled planiranih, odobrenih i realizovanih sredstava za podsticaje privredi Republike Srpske, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, uključujući podatke kao što su davaoci i implementatori raspodjele podsticaja, pravnog osnova za njihovu dodjelu, izvora sredstava, vrste i namjene podsticaja, pa sve do informacija o tome kome su i u kojem iznosu sredstva dodijeljena, navodi se u saopštenju.

Na taj način bi se osigurala bolja koordinacija i razmjena informacija između institucija koje dodjeljuju podsticaje, transparentniji uvid u odobrena i dodijeljena sredstva za podsticaje i kvalitetnija statistička osnova za potrebe institucija Republike Srpske, a na osnovu iste i predlaganje mjera za kvalitetniju raspodjelu podsticajnih sredstava.

(Srna/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...