ŽIVOT GENIJA: Zašto je Tesla umro u krajnjoj bijedi i dugovima

Tesla je želio besplatno prenositi električnu energiju diljem svijeta pomoću niza divovskih tornjeva. No, kad je izgubio naklonost bogatih investitora, pao je u depresiju. Nakon živčanog sloma, Teslin se život raspao.

  • Jeste li znali

  • 14. Dec. 2019  

  • 0

Davno prije nego je Michel Foucault naučio da je "znanje moć", Nikola Tesla sjajno je ilustrirao da se genijalnost nalazi u izmjeničnoj struji. Rođen u Hrvatskoj 1856., Tesla je već od rane dobi pokazivao svoje nevjerovatne umne sposobnosti. U svom naizgled neograničenom mozgu mogao je "pohraniti" čitave knjige i logaritamske tablice, izdržati budan duga razdoblja i olako učiti nove jezike. 

Prema svemu sudeći, bilo je jasno kako Tesla u glavi ima "zlatni rudnik" i zaista je njegov mozak stvorio brojne izume bez kojih ne bismo mogli zamisliti život danas. No, ponekad stvari nemaju previše smisla u životu, baš kao što nema smisla ni činjenica da je Tesla umro bez ikakvog novca, piše Grunge.

Stigao je u SAD 1884. noseći samo četiri centa u džepu. Iako nije imao puno, iz njega je prštao potencijal. Osim toga, sa sobom je nosio pismo preporuke adresirano na Thomasa Edisona, u kojem je navodno pisalo "Moj dragi Edisone, poznajem dva velika čovjeka, a ti si jedan od njih. Drugi je ovaj mladić!".

Tesla je kasnije ispričao kako mu je Edison obećao isplatu od 50 hiljada dolara ako može napraviti bolji izum od postojećih generatora istosmjerne struje, što je ovaj oduševljeno dočeka, uzvrativši mu s riječima "izazov prihvaćen!".

Jednom kad ga je nadmašio, Edison je svoju prvobitnu ponudu nazvao šalom, a Tesla je dao otkaz i ponovno se našao bez novca.

Srce mu je bilo veće od mozga

Impresioniran Teslinim dizajnom sistema napajanja naizmjeničnom strujom, Edisonov suparnik George Westinghouse licencirao je patente za tu moćnu tehnologiju za (tadašnjih) 60 hiljada dolara. 

Ali kada je skupa pravna bitka s Edisonom zaprijetila bankrotu Westinghousea, Tesla je nesebično pristao da neće naplatiti tantijeme koji su mu obećani.

Još jedan neprocjenjivi izum, Teslina zavojnica, imao je moć stvaranja visokih napona i slanja radio signala. Ali Teslu je pokrao Guglielmo Marconi, koji je tvrdio kako je on odgovoran za izum radija. 

Tesla je želio besplatno prenositi električnu energiju diljem svijeta pomoću niza divovskih tornjeva. No, kad je izgubio naklonost bogatih investitora, pao je u depresiju. Nakon živčanog sloma, Teslin se život raspao. 

"Ja sam ipak poražen čovjek. Ja nisam ostvario ono najveće što sam mogao. Htio sam osvijetliti čitavu Zemlju. U njoj je dovoljno elektriciteta da postane drugo Sunce. Svjetlost bi sijala oko ekvatora, kao prsten oko Saturna. Ljudski rod nije sazreo za veliko i dobro. U Colorado Springsu napojio sam Zemlju elektricitetom. Život ima beskonačan broj vidova, a dužnost znanstvenika je da ih pronalazi u svakom obliku materije. Tri stvari su bitne u tome. Sve što činim je traganje za njima. Znam da ih neću naći, ali neću ni odustati od njih".

Riječi su to koje je Tesla izrekao za intervju koji je navodno bio skrivan punih 120 godina.

Kompulzivno ponašanje

Njegovo kompulzivno ponašanje, koje ga je pratilo cijelog života, počelo je vladati njegovom svakodnevicom. Opsjednutost brojem 3 poprimila je nevjerovatne razmjere - tokom večere složio bi 18 salveta prije nego što bi počeo jesti, jer je taj broj djeljiv sa tri. Kad bi odsjedao u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe djeljiv sa tri i posebno zatražio da mu se svakog jutra donese 18 ručnika.

Po nekim podacima precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta prije nego ju probavi. Imao je duboku fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao ostati u društvu žene koja nosi naušnice. 

Bio je to očigledno problem naslijeđen iz porodice, a njegov otac i brat pokazivali su simptome šizofrenije. Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija.

Tesla je navodno i sam patio od halucinacija koje su doprinijele i njegovom naučnom uspjehu s obzirom na inspiraciju koju je dobivao tokom tih iskustava. Ideju za izmjenični motor navodno je dobio inspiriran halucinacijom svjetla i plamena. 

U razmahanom ludilu, Nikola Tesla je počeo razgovarati s golubovima, a za jednog od njih je tvrdio da je "u stanju voljeti poput čovjeka".

Taj mu je golub umro u rukama, a Tesla je kasnije umro u dugovima radeći projekt "Zrake smrti" za Sovjetski savez. Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izoliran, što je zapravo tužan kraj hvaljenog izumitelja modernog doba. Na najteži mogući način naučio je da nije dovoljno samo imati ideju ili izum, već je nužno povezati se s pravim ljudima i biti društveno prihvaćen.

Izumi koje nije završio i ukradena imovina

Jedino što je impresivnije od Teslinih izuma su oni o kojima je sanjao, ali nikad dovršeni. U nastojanju da okonča sve ratove, Tesla je u jednom trenutku razvio planove za "zraku smrti", za koju je tvrdio da će "poslati koncentrirane zrake čestica kroz slobodan zrak, tako ogromne energije da će oboriti flotu od 10000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja. " 

Nikola Tesla u laboratoriju u Colorado Springsu 1899. | Author: Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0 Teslina ideja bila je razviti oružje toliko moćno da bi odvratilo bilo koju zemlju od ponovnog napada - jednih na druge. No, njegovi koncepti nisu tu završili, on je predviđao budućnost u kojoj bi se sav rad automatizirao. Tvornicama bi upravljali roboti, a automobili bi se vozili. Također, najavio je i pojavu mobitela te interneta, a njegove su vizije redom ostvarene.  

Teslin najluđi trenutak

U ljeto 1899., dok je sjedio sam u svom laboratoriju u Colorado Springsu, Nikola Tesla zabilježio je neobične ritmične signale. Tada ih je opisao gotovo kao brojke. Nakon što je po prvi put zabilježio radio signale iz svemira, Tesla je bio uvjeren da su to pokušaji komunikacije s Venere ili Marsa.

Ekscentrični izumitelj u to vrijeme je boravio u New Yorku i u novinama se žalio da nema vremena za posvetiti se istraživanju "svemirskih komunikacija" zato što su ga pritisle neke puno zemaljskije brige.

Nikola Tesla se nikad nije ženio, niti je imao službeno djevojku, no žene su uprkos svemu ili možda baš zbog toga ludjele za njim.  Kako ih je odbijao te zašto se nije ženio slavni je naučnik otkrio svom prijatelju, srpskom pjesniku Lazi Kostiću.

Naime, njih su se dvojica redovito dopisivali, a Kostić mu je u jednom pismu predložio da se oženi Lenkom Dunđerskom, jednom od najljepših i najobrazovanijih djevojaka njihovog vremena. 

Na prijedlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila nasljednica jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio samo ovo: Brak me ne zanima. Ja sam se odavno vjenčao sa naukom.

"Dvа su putа - mnogo ili nimаlo seksа. Sredinа služi zа obnаvljаnje ljudskog rodа. Previše seksа kod izvjesnih ljudi pothrаnjuje i snаži vitаlnost i duh. Apstiniranje od seksа to isto čini kod drugih ljudi. Jа sаm izаbrаo tаj drugi put".

Ipak, vjerovao je kako budućnost borbe žena za ravnopravnost vodi ka tome da će žene jednog dana biti društveno superiorne muškarcima, što je vidio kao njihovu prirodnu društvenu poziciju, koja im se tokom razvoja civilizacija u pravilu uskraćivala:

"Ta borba žena prema polnoj jednakosti na kraju će dovesti do novog poretka među polovima, sa ženama kao superiornima. Postizanje prvo ravnopravnosti, a poslije i superiornosti, neće biti isprazna fizička imitacija muškaraca, nego buđenje intelekta žena."

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...