PROCURIO NOVI SKANDAL: Čavićev ministar traži filozofa za razvoj privrede Republike Srpske…

Konkurentnost privrede Republike Srpske razvijaće filozof, portparol mora imati završen privatni fakultet u Srbiji, a konobar će postati službeni vozač, ovako ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević (NDP) zamišlja ekonomski oporavak Republike Srpske

  • Mini market

  • 18. Dec. 2019  

  • 0

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS-a izmjenama pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, brutalno prilagođava uslove za zapošljavanje podobnih kadrova, saznaje portal Capital.

To rade na način da uslove za određeno radno mjesto, a koji se odnose na stručnu spremu prilagođavaju kandidatu kojeg planiraju da zaposle.

Tako na primjer, posljednjim izmjenama viši stručni saradnik za politike unapređenja konkurentnosti privrede može da ima završen i filozofski fakultet što je nespojivo, naravno osim ako postoji osoba kojoj je to radno mjesto namjenjeno.

Takođe u opisu posla koji je utvrđen sistematizacijom se jasno može vidjeti kako filozof nema šta da traži u toj oblasti.

Saradnik priprema analize konkurentnosti privrede, učestvuje u izradi mjera ekonomske politike, učestvuje u izradi strateških analiza koje se odnose na privredni razvoj kao i u izradi propisa, zakona i podzakonskih akata“, navodi se u opisu posla.

Još jedan dokaz namještanja uslova se može vidjeti na poziciji vozača.

Naime, ministarstvo traži da šofer ima završenu srednju ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu.

Vjekoslav Petričević

Ova škola, koja inače postoji u Banjaluci možda nema odgovarajući smjer koji bi bio prirodan za ovaj posao, ali očigledno ima kandidata za tu poziciju.

Inače, ovo nisu jedine nelogičnosti u sistematizaciji koja se od marta, kada je donesena do decembra ove godine dopunjavala već dva puta.

Na pojedinim radnim mjestima favorizuju se smjerovi i zvanja koja se mogu steći samo u određenoj instituciji, što opet ukazuje da je sistematizacija skrojena po mjeri onog ko ju je pohađao.

Tako je na primjer pozicija višeg stručnog saradnika za odnose sa javnošću namjenjena onome ko ima završen Fakultet za evropski biznis i marketing, a koji se inače pod tim imenom nalazi u sklopu Evropskog univerziteta u Beogradu.

Visoka škola za računarstvo i informatiku se traži za poziciju stručnog saradnika za metalnu, elektro i namjensku industriju, a Fakultet poslovne ekonomije za radno mjesto saradnika za kancelarijsko poslovanje i arhivu.

Saradnik za prevodilačke poslove pored filološkog fakulteta, prema posljednjim izmjenama pravilnika može biti i neko ko ima završen fakultet za političke nauke.

Viši stručni saradnik za zanatsko preduzetničku djelatnost mora imati završen Fakultet za poslovne i finansijske studije, smjer računovodstvo i revizija.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...