TAKVOG ZLIKOVCA MAJKA VIŠE NE RAĐA: Zloglasni sadist predvodio je javne egzekucije pred 50.000 ljudi, promijenio je ime državi, a onda je IZNENADA UMRO…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 01. Jan. 2020  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Mobutu, kongoanski oficir i političar te jedan od najdugovječnijih diktatora u povijesti. Poznat po okrutnosti i rasipnosti, svoju je diktaturu provodio punih 32 godine.

U nastavku pročitajte neke manje poznate činjenice o kongoanskom vođi:

Rođen je kao Joseph-Desiré Mobutu u Belgijskom Kongu.

Stekao je obrazovanje u katoličkoj misionarskoj školi.

U mladosti se bavio novinarstvom te se pokazao kao vrstan sportaš.

Jednom je prilikom sa svojom djevojkom pokušao pobjeći iz škole, ali je uhvaćen te poslan na prisilno služenje vojnog roka.

Tokom služenja vojnog roka volio je čitati europsku političku literaturu. Najdraži su mu pisci bili Charles de Gaulle, Winston Churchill i Niccolò Machiavelli.

Volio se prikazivati kao borac protiv komunizma, ali je zapravo bio gotovo potpuno apolitičan. Zanimali su ga samo moć i vlast.

Izveo je dva puča, 1960. i 1965. godine. U prvom je zbačen demokratski izabrani premijer Patrice Lumumba, a nakon drugoga je Mobutu preuzeo diktatorsku vlast.

Nakon preuzimanja vlasti uzeo je ime Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (Novi Ratnik Koji Iza Sebe Ostavlja Vatru).

Često je organizirao javna pogubljenja. Na jednom je zabilježena prisutnost čak 50.000 gledatelja.

Njegov se lik pojavio na svim novčanicama u državi.

Proveo je opsežni program čišćenja jezika i imena od svega što je smatrao stranim utjecajima. Tako je država promijenila ime u Zair, a glavni grad Leopoldville u Kinshasa.

Svećenici koji bi djeci nadjenuli kršćansko ime bili su podložni višegodišnjoj zatvorskoj kazni.

Procjenjuje se da je pronevjerio 15 miliona dolara iz državnog proračuna.

Posjedovao je privatni Concorde, kojim je putovao u Pariz u šoping.

Izgradio je veličanstvenu palaču za sebe i obitelj. Dobila je nadimak Versailles u džungli.

Svrgnut je u maju 1997. godine, nakon čega je pobjegao u Togo, a zatim u Maroko. Tamo je i umro od posljedica raka prostate.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...