DA SUTRA NE BUDE PREKASNO: Pogledajte što se dogodi vozaču koji misli da mu ne trebaju zimske gume ako ima pogon na sva 4 kotača…

U zimskim je uvjetima neusporedivo sigurniji automobil s pogonom 2×4 i zimskim gumama, nego 4×4 s ljetnim

  • Auto

  • 01. Jan. 2020  

  • 0

Automobil s integralnim pogonom otporniji je na proklizavanja i gubitak kontrole, pa pruža ‘lažni’ osjećaj sigurnosti, ali kad prokliže, to je preko svih kotača i vozač je bespomoćan.

Mnogi ne znaju da ljetne gume, s neprilagođenim materijalom gazne plohe, koji pri niskim temperaturama postaje tvrd i neelastičan, sposobnost prianjanja gube već ispod +7  stupnjeva Celzijusa!

Za razliku od vozila s pogonom 2×4, kod kojih najprije dolazi do upozoravajućeg proklizavanja preko prednjih ili stražnjih kotača (ovisno o uvjetima i pogonskoj koncepciji), kod vozila s pogonom 4×4 nema nikakvih prethodnih upozorenja, što opasnu situaciju čini pogibeljnom.

Usto se s ljetnim gumama opasno produžava zaustavni put, često i dvostruko pa se znatno povećava rizik naleta na drugo vozilo, motociklista, pješaka… Možda niste znali, ali vozna svojstva automobila s pogonom 2×4 i zimskim gumama u zimskim su uvjetima neusporedivo bolja nego istog s pogonom 4×4 i ljetnim gumama!

Pogledajte poučan video:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...