KOLINDA JE PERFIDNO LAGALA: Predsjednicu Hrvatske ne zanimaju Hrvati iz BiH, da su joj važni samo kad glasaju potvrđuje jedna rečenica…

Hrvatska je jučer preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Evropske unije

  • Regija

  • 02. Jan. 2020  

  • 2

U okviru predsjedanja Evropskom unijom hrvatski ministri će predsjedati i Vijećem za opće poslove koje će se baviti i temom proširenja na područje Zapadnog Balkana.

Hrvatski političari su tokom prošle godine, a uoči ovog predsjedanja, tvrdili kako će Bosna i Hercegovina biti jedan od glavnih prioriteta njihovog predsjedanja Unijom, međutim ukoliko se pogleda program koji je objavljen onda se može jasno utvrditi da tom prioritetu nije poklonjena velika pažnja.

“Predsjedništvo će se zalagati za mogući napredak Bosne i Hercegovine prema dobijanju kandidatskog status”, je sve što stoji u planu kada je u pitanju naša zemlja.

Hrvatski plan je nešto konkretniji kada su u pitanju ostale zemlje regiona, ali i Turska. Plan također predviđa da će se detaljno govoriti o vladavini prava i osnovnih sloboda, regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Ovo posljednje kako plan navodi prevazilaženje nasljeđa iz prošlosti, istinskog pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja.

“Albanija i Sjeverna Makedonija sju zemlje kandidati i predsjedništvo će raditi na otvaranju pristupnih pregovora s ove dvije zemlje. Napredak po pitanju svih mjera koje su neophodne za daljnji napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore i Srbije će biti ohrabren. Kosovo je potencijalni kandidat i predsjedništvo će obratiti posebnu pažnju daljnjem razvoju odnosa. Turska je zemlja kandidat i ključni je partner EU u velikom broju područja. Predsjedništvo će raditi na uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći u saglasnosti s EU prioritetima. Hrvatska će u maju 2020. organizovati samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu”, navodi u se planu predsjedanja EU u prvih šest mjeseci ove godine.

(SB / N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...