ŠTA PLENKOVIĆ SPREMA ZA BIH: "Sastanak o Zapadnom Balkanu velika je..."

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da će jedna od velikih političkih tema hrvatskog predsjedavanja biti i sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu u maju, zakazan na inicijativu Zagreba, a u cilju ubrzavanja dinamike.

  • Regija

  • 02. Jan. 2020  

  • 0

Plenković je, na konferenciji za novinare, rekao da je želja Hrvatske, da se nakon 20 godina od prvog zagrebačkog sastanka koji je, kako kaže, otvorio evropsku perspektivu država jugoistoka Evrope, "ubrizga politička dinamika odnosa između tih država prema Evropskoj uniji", prenosi Hina.

"Nastojaćemo u našim konsultacijama prije sastanka na vrhu da se premosti i deblokira ono što nažalost nije odlučeno u oktobru na Savjetu i pronađe način kako da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom", rekao je Plenković i dodao da je to cilj Hrvatske u konsultacijama sa Komisijom i državama članicama", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da će najvažnija tema predsjedavanja, u političkom smislu, biti evropski budžet, jer će se odraziti na sve politike evropskog bloka.

"U političkom smislu, Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 2021. do 2027. je bez ikakve dileme najvažniji dosije kojim će se Hrvatska baviti sljedećih mjeseci", rekao je Plenković i dodao da se taj budžet mora donijeti ove godine.

On je dodao i da Hrvatska ima spremnu strategiju uvođenja evra kao službene valute u Hrvatskoj.

"Želimo da taj plan dovršimo do kraja našeg predsjedavanja i da se tokom njemačkog predsjedavanja omogući odgovarajuća odluka na nivou Evrogrupe da Hrvatska postane dio ERM2, obaveznog koraka u procesu prihvaćanja evra", rekao je Plenković.

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...