U SRBIJI KAŽU DA SU CRNOGORCI PRAVOSLAVCI I U SUŠTINI JUŽNI SRBI: No, mnogi ne znaju ko su bile Crnogorke koje su VLADALE SVIJETOM, jedna od njih RODILA JE I NJIHOVOG KRALJA…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 03. Jan. 2020  

  • 0

U povodu posljednjih sukoba između naših istočnih susjeda i rasprava ko je veći Srbin i pravoslavac, donosimo zanimljivu priču o porijeklu čuvenog srbijanskog kralja.

Mnogi ne znaju da je dana 23. decembra 1864. rođena crnogorska princeza Zorka, majka kasnijeg jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića. Princezi Zorki rođeno je ime bilo zapravo Ljubica Petrović-Njegoš, a bila je kći prvog i jedinog crnogorskog kralja Nikole Petrovića-Njegoša. Zorka joj je zapravo u početku bio nadimak, ali je kasnije u životu ostala poznata upravo po tom imenu.

Rođena je u nekadašnjem crnogorskom glavnom gradu Cetinju.

Princeza Zorka imala je čak pet sestara, od kojih su se mnoge udale za vrlo visoko pozicionirane ljude. Zorka, koja je bila najstarije dijete, udala se za budućeg srpskog kralja Petra Karađorđevića. Njena mlađa sestra Jelena udala se za talijanskog kralja Viktora Emanuela III. i bila je tokom čak 46 godina talijanska kraljica, pod imenom Elena.

Druge dvije sestre, Milica i Anastazija, udale su se u rusku carsku obitelj, i to za dva velika kneza iz dinastije Romanov (obojica su bili unuci ruskog cara Nikole I.)

Zorka se u dobi od 18 godina udala za srpskog kneza Petra Karađorđevića. Umrla je već 1890. godine, sa samo 25 godina, upravo kad je rađala peto dijete.

Njen suprug Petar postao je srpskim kraljem više godina nakon njene smrti (1903. godine). Zorkin sin Aleksandar Karađorđević, kasniji kralj Jugoslavije, imao je samo 15 mjeseci kad mu je umrla majka.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...