POGLED IZ ZAGREBA NA DRAMU U CRNOJ GORI; PERFIDNA IGRA ALEKSANDRA VUČIĆA: Predsjednik Srbije tvrdi da ne želi dolijevati ulje na vatru, a sprema se na potez koji će UZDRMATI SVE…

Crna Gora je posljednjih dana 2019. godine usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti kome se protivi Srpska pravoslavna crkva i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori jer tvrde da je zakon „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700

  • Regija

  • 03. Jan. 2020  03. Jan. 2020

  • 1

Kabinet predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića priopćio je da nije dobio najavu da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić 6. siječnja, na pravoslavni Badnji dan, privatno posjetiti Crnu Goru što su najavili mediji u Srbiji.

"Nemamo službenu najavu o privatnom dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnu Goru. Prema tome, za sada nemamo ni komentar", priopćeno je iz službe za informiranje predsjednika Crne Gore.

Prethodno je Tanjugu potvrđeno iz kabineta predsjednika Srbije da će Vučić, uz blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, Badnji dan provesti na sjeveru Crne Gore. On će, kako prenose mediji, prisustvovati paljenju badnjaka i time pokazati "da je to prilika da se još jednom ukaže na jedinstvo srpskog naroda u očuvanju srpskih svetinja i srpske crkve".

Crna Gora je posljednjih dana 2019. godine usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti kome se protivi Srpska pravoslavna crkva i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori jer tvrde da je zakon „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

S druge strane, podržala ga je Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina prepisana SPC-u.

Usvajanju tog zakona u crnogorskoj skupštini prethodio je incident u kojem su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima te napadom na predsjednika parlamenta Ivana Brajovića pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni, a protiv trojice je pokrenut i kazneni postupak.

Od tada se širom Crne Gore, nakon večernjih službi u crkvama SPC održavaju prosvjedne šetnje koje su naročito brojne na sjeveru Crne Gore.

Eventualni dolazak Aleksandra Vučića u Crnu Goru pozdravljaju čelnici prosrpskog Demokratskog fronta. Jedan od čelnika DF-a Andrija Mandić u izjavi za beogradske medije kazao je kako bi eventualni posjet Vučića bio veliki dan za Srbe u Crnoj Gori i za opće srpsko jedinstvo.

"Radovao bih se kad bi prva adresa među izabranim predstavnicima srpskog naroda došla i naložila badnjak negdje u Crnoj Gori. To bi bila snažna i moćna poruka nama Srbima da ostanemo ovdje, zatim poruka crkvi i veliko ohrabrenje za sve nas", rekao je Mandić.

Vučić je ranije, komentirajući zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila Crna Gora, kazao kako su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može te da ne želi dodatno podizati napetosti.

"Važno je da se stvari smiruju, a ne da se tenzije podižu. Mi smo braća i ne bi smjelo nikada da dođe do sukoba. Želim da ne dolijevam ulje na vatru i da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom", kazao je ranije Vučić za RTS.

Crnogorski mediji podsjećaju da od dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Srbij, Vučić nije bio u službenom posjetu Crnoj Gori, piše Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...