VALJA NA BIRO: Što će Kolinda raditi nakon izbornog debakla?

"Tu sam ostajem u Hrvatskoj. Meni još preostaje završiti svoj doktorat", rekla je sinoć Kolinda Grabar-Kitarović dodajući kako se nada da će je ljudi shvatiti te joj "dopustiti ako sutra ode na deset-petnaest dana odmora".

  • Regija

  • 06. Jan. 2020  

  • 1

Posljednja Kolindina laž u mandatu: "Odmor nisam imala pet godina"

"Odmor nisam imala pet godina", rekla je Grabar-Kitarović okupljenima. I bila je to možda i posljednja laž u njenom mandatu s obzirom na to da se odmarala tijekom dva putovanja u SAD, a posljednji odmor imala je krajem listopada kada je supruga Jakova vodila u London te ovog rujna kada je privatno boravila u SAD-u. Tu su još i prijašnja putovanja u SAD za koje ni danas nije jasno jesu li bila privatna ili službena.

No, puno važnije od buduće destinacije za odmor hrvatske predsjednice je pitanje što će sada raditi Kolinda Grabar-Kitarović.

U razgovoru s nekoliko njenih bliskih suradnika, Grabar-Kitarović više je puta naglasila kako joj je prioritet završiti doktorat, što je ona i sama naglasila sinoć nakon izbornog poraza. Podsjetimo da je doktorat na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu upisala 2015. godine, i to nakon što je postala predsjednica Hrvatske. Na rang listi pristupnika bila je na trećem mjestu s 22,47 bodova.

Doktorat je na prvom mjestu

Bila je to za mnoge iznenađujuća odluka. Rijetko se viđa da je predsjednica neke države ujedno i studentica, no Grabar-Kitarović uvijek se trudila planirati korak naprijed. Primjerice, nakon što je bila ministrica u vladi Ive Sanadera, dogovorila je da je pošalju za veleposlanicu SAD-a. Kada je dospjela u Washington, pripremala se za NATO. Tada je s mandata veleposlanice u SAD-u otišla u NATO, a da o tome nije obavijestila vladu i tadašnju premijerku Jadranku Kosor.

"Ma da. To je bio plan da nakon drugog mandata otiđe iz Hrvatske i posveti se sveučilišnoj karijeri. Po uzoru na mnoge druge bivše predsjednike mislila je kako će nakon dva uspješna mandata biti predavač na inozemnim fakultetima. Spominjala se i Amerika", kaže nam jedan od bliskih suradnika bivše predsjednice. Drugi nam pak tvrdi kako ju je poraz nakon prvog mandata ipak iznenadio.

Vidjela se kao predavač u inozemstvu na prestižnim fakultetima

"U početku se spominjalo to inozemstvo, da bi mogla raditi na sveučilišnoj karijeri. No, sada ne znam. Sama je rekla sinoć da ostaje u Hrvatskoj. U svakom slučaju, jedna stvar je sasvim sigurna. Prvi je prioritet da završi doktorat", kaže nam drugi sugovornik.

Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što obrani doktorsku disertaciju, trebala bi postati doktorica znanosti na zagrebačkom sveučilištu. Tema njenog rada je ‘Odgovornost za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije)’. Naglasimo kako je otkriveno da je hrvatskoj predsjednici na fakultetu mentor slovenski profesor i nekadašnji slovenski ministar obrane Anton Grizold, koji je već bio mentor na sličnoj temi Bernardi Prašnikar, studentici na ljubljanskom Fakultetu društvene znanosti, što je izazvalo sumnju da je tema već obrađena.  

Čini se da ni sama ne zna što će nakon doktorata

"Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom", rekla je Grabar-Kitarović prije šest mjeseci o tim optužbama, no nacrt radnje nikad nije objavljen.

No, čini se da ni sama Grabar-Kitarović ne zna što će raditi nakon doktorata.

"Kada je postalo jasno da smo izgubili izbore, nije bilo previše razgovora na temu o budućnosti. Osim doktorata koji joj je prioritet, spominjala je i da se želi više posvetiti svojoj obitelji nego prije. To je sve", kaže nam jedan od bliskih suradnika Grabar-Kitarović. Podsjetimo kako 18-godišnja Katarina Kitarović, kći Jakova i Kolinde, od nedavno studira u SAD-u i to na prestižnom Harvardu.

"Posla uvijek ima u svijetu. Kad vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore", govorila je Grabar-Kitarović ovog ljeta, kada još uvijek nije bilo jasno hoće li istaknuti svoju kandidaturu ili ne. Tijekom prijama za Dan državnosti, novinarima koji su je pitali hoće li raditi u inozemstvu nakon isteka mandata predsjednice, odgovorila je kako za sada ne lobira ni za jednu funkciju.

 

Teško da će u HDZ

I jedan i drugi sugovornik, neovisno jedan o drugom, smatraju kako je teško za očekivati da bi Grabar-Kitarović mogla nastaviti razvijati svoju karijeru unutar HDZ-a, odnosno da bi se eventualno mogla, tako skoro, kandidirati za neku od političkih funkcija unutar stranke.

"Pokušat će je uvući u stranački rat, koji će sasvim sigurno krenuti nakon izbornog poraza, no ona do sada nije pokazala nikakav afinitet prema napredovanju unutar HDZ-a. Hoće li se toga i držati, ostaje za vidjeti", kaže nam jedan od njenih bliskih suradnika.

Ima pravo na ured bivše predsjednice

U svakom slučaju sljedećih pet godina Grabar-Kitarović, kao bivši predsjednik ima pravo na ured bivšeg predsjednika te dva državna službenika. Ima pravo na vozača i službeni automobil o trošku hrvatskih poreznih obveznika. Kao i kod bivših ministara ima pravo na 6+6 odnosno punu plaću pola godine nakon primopredaje dužnosti i pola plaće sljedećih šest mjeseci.

Podsjetimo kako se prije pet godina Ivo Josipović odrekao ureda bivšeg predsjednika te se vratio na Pravni fakultet.

Jakov je izdržao, i što sada?

Ostaje pitanje i budućeg angažmana Jakova Kitarovića. Naime, on je do sada bio u sjeni te podupirao političku karijeru svoje supruge. Jakov je odustao od svog doktorata 2012. godine nakon što je njegova supruga dobila posao u Bruxellesu u glavnom tajništvu NATO-a. Jakov od tada više nije radio nikakav posao niti je imao vlastitih prihoda, sve do prve godine mandata svoje supruge na čelu Hrvatske.

U vrijeme mandata svoje supruge dobio je stalni posao u tvrtki AD Plastik, a mjesečna plaća mu je gotovo 17 tisuća kuna. Zaposlen je kao "savjetnik za korporativnu sigurnost", a kada smo prije mjesec dana pokušali saznati što zapravo radi Jakov Kitarović koji već godinama ne propušta nijedan važniji društveni ili sportski događaj, od tvrtke AD Plastik nismo dobili nikakav odgovor.

No, nije to jedini posao Jakova Kitarovića. On radi i za tvrtku Sentinel Holding AG, koja je locirana u Švicarskoj, a koja ima hrvatske vlasnike. Kitarović radi honorarno za plaću od 180 tisuća kuna godišnje.  

"Konkretno gospodin Jakov Kitarović, kao magistar elektrotehničkih znanosti, stručnjak je koji radi na projektu implementacija sigurnosnih tehnologija sljedeće generacije na uređajima za široku potrošnju (CPE - Customer Premises Equipment), što je i osnovna djelatnost Sentinel Holding AG-a",  rekli su nam iz te tvrtke.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...