IZ MINUTE U MINUTU; AMERIKA UZVRAĆA UDARAC: Pentagon potvrdio IRANSKI NAPAD, u toku je...

Pomoćnik ministra odbrane SAD-a za odnose sa javnošću Jonathan Hoffman izjavio je danas da je 7. januara oko 17.30 sati po istočnoameričkom vremenu Iran lansirao više od 12 balističkih projektila na Američku vojsku i koalicijske snage u Iraku

  • Svijet

  • 08. Jan. 2020  08. Jan. 2020

  • 0

- Jasno je da su te rakete lansirane iz Irana i usmjerene na najmanje dvije iračke vojne baze u kojima je smješteno američko i koalicijsko vojno osoblje u Al-Assadu i Irbilu. U toku su inicijalne procjene štete uzrokovane napadom - naveo je Hoffman.

Dodao je da je Ministarstvo odbrane SAD-a posljednjih dana kao odgovor na iranske prijetnje i akcije, poduzelo sve odgovarajuće mjere kako bi zaštitilo svoje osoblje i partnere, kao i da su te baze bile u velikoj pripravnosti zbog indicija da je iranski režim planirao napasti američke snage i interese u regiji.

- Dok razmatramo situaciju i svoj odgovor, poduzet ćemo sve potrebne mjere zaštite i odbrane američkog osoblja, partnera i saveznika u regiji. Zbog dinamične prirode situacije, nastavit ćemo pružati nove informacije čim one postanu dostupne - izjavio je Hoffman, saopćeno je iz Ministarstva odbrane SAD-a.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham u vezi s napadom na američke baze u Iraku kazala je kako je predsjednik SAD-a Donald Trump obaviješten i da pomno prati situaciju

Podsjetimo, Grisham je uputila saopćenje nakon što su se pojavile informacije o raketnim napadima Irana na američku bazu u Iraku.

"Svjesni smo vijesti o napadima na američke baze u Iraku. Predsjednik je upoznat s tim, pomno prati situaciju i u kontaktu je s timom za nacionalnu sigurnost", rekla je Grisham, Anadolu Agency (AA).

U Bijeloj kući je, odmah nakon pomenutih napada u Iraku, počeo sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pored potpredsjednika Mikea Pencea i ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, u Bijelu kuću je došao i ministar odbrane Mark Esper, javljaju američki mediji.

Penceov ured je saopćio kako je o ovom pitanju obaviješten i Kongres.

Iranska revolucionarna garda saopćlla je kako je u okviru "operacije osvete" za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija s desetinama balističkih raketa gađana zračna baza Ayn al-Asad u Iraku.

Pentagon je saopćio kako je na baze Ayn Al-Asad i Erbil, u kojima su pozicionirani američki vojnici, Iran lansirao više od 12 raketa i da nastoje utvrditi razmjere štete.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...