SDA NE POPUŠTA: Prolongira se imenovanje Božovića, DNS čeka potez Tegeltije

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH trebalo se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za sutra.

  • Vijesti

  • 15. Jan. 2020  

  • 0

Međutim, predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić je danas, nakon sjednice Kolegija u proširenom sastavu, izjavio novinarima da je predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio da se sa sutrašnjeg zasjedanja skine tačka dnevnog reda koja je vezana za imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.

- Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi sa tim imenovanjem - naveo je Zvizdić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić (DNS) je, nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu, izjavio novinarima da su ispunjeni svi potrebni uslovi da Mlađen Božović bude imenovan za ministra u Vijeću ministara BiH.

Kaže da je zahtjev Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) da se sa sutrašnjeg zasjedanja tog doma skine tačka dnevnog reda koja je vezana za imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu, za njega nešto novo.

- Mi smo uputili kandidata koji je prošao sve provjere - naveo je Nešić, dodajući da su u ranijim izjavama predstavnici SDA rekli da je za njih prihvatljiv svako ko prođe određene sigurnosne provjere i provjere Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Podsjetio je da je Mlađen Božović prošao i jedne i druge provjere, te da su dobili akt u kojem je navedeno da on ispunjava uslove da bude član Vijeća ministara BiH.

- Pored toga, u dogovoru koji se pravio prilikom sklapanja vladajuće koalicije, dogovoreno je da bude nestranačka ličnost. I to je ispoštovano, Božović nije član Demokratskog narodnog saveza, niti jedne političke organizacije. Znači, svi potrebni uslovi su ispunjeni da Božović bude imenovan za ministar u Vijeću ministara BiH - ustvrdio je Nešić.

Upitan šta će poduzeti ukoliko Božović ne bude imenovan, odgovorio je da će čekati da se to desi te da ne bi prejudicirao.

Napomenuo je da SDA traži dodatno usaglašavanje, te da bi volio da neko jasno kaže šta je problem sa Mlađenom Božovićem.

- Radi se o čovjeku koji nikada nije pravosnažno osuđen. Imamo čovjeka koji ispunjava sve uslove - prošao je provjere CIK-a i SIPA-e, nikada nije pravosnažno osuđen, nestranačka je ličnost. Volio bih da neko kaže šta je problem - kazao je Nešić.

Napomenuo je da je predlagač jedini ko može da povuče ovu tačku s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma, a u ovom slučaju je to predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

- S obzirom na to da ne bi valjalo da dođemo u situaciju da se preglasavamo u parlamentu, Tegeltija će obaviti danas konsultacije i donijet će konačnu odluku da li ta tačka ide sutra na parlament ili ne ide. Ako ovaj stav SDA ostane ovakav kakav jeste, očekujem da tačka bude povučena - kazao je Nešić.

Upitan da li postoji mogućnost da ponude nekog drugog kandidata, odgovorio je da „prvo treba da nam kažu šta je problem sa ovim kandidatom, jer može da se desi da mi opet predložimo kandidata, pa da opet bude isti problem“.

- Ako mijenjamo, da znamo zašto mijenjamo, da nebi predložili istog. Ne vidim u ovom trenutku, osim možda neke političke trgovine, nikakav problem sa Mlađenom Božovićem - kazao je Nešić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku da na ovu poziciju bude imenovan Mlađen Božović.

Tegeltija je jučer, nakon sastanka delegacija SDA i SNSD-a, kazao novinarima da on ne vidi problem u vezi s imenovanjem Mlađena Božovića i podsjeća na raniji dogovor partnera u vlasti da podršku treba da dobiju kandidati koji prođu provjeru SIPA-e i Centralne izborne komisije BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...