ZLATKO MILETIĆ ŠOKIRAO SVE: Pet od petnaest delegata u Domu naroda kriminalistički je obrađivao, je li među njima i predsjednik „svih Hrvata“!?

Delegat u Domu naroda BiH i bivši direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić šokirao je javnost jučerašnjom izjavom da je kriminalistički obrađivao 5 od 15 aktuelnih delegata u tom domu.

  • Vijesti

  • 16. Jan. 2020  

  • 1

Zlatko Miletić ocijenio je da je porazno što se oni danas pitaju kako će se raditi posao u policijskim agencijama.

Nije želio da otkrije o kojih 5 delegata govori navodeći da je njima jasno ko su. Dodaje da postoji pojedinac kojeg je istraživao deceniju, a koji ima preko 20 krivičnih prijava.

– Mi smo u apsurdnoj situaciji. Pa ti ljudi odlučuju da li ćemo raditi svoj posao – poručio je Miletić otkrivajući da je delegate obrađivao uglavnom zbog krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Hrvatski delegat i član kolegija Doma naroda Dragan Čović je tri puta optuživan. On je 2005. optužen da je kao ministar finansija FBiH primio mito od braće Ivanković-Lijanović i pomogao im da izbjegnu skoro 30 milion KM carinskih obaveza. Nakon dva sudska postupka, koja su trajala 8 godina, Vrhovni sud FBiH je Čovića oslobodio optužbi 2013.

Drugi put se našao pred Sudom BiH 2010. kada je optužen da je zloupotrebio položaj federalnog ministra finansija i sa tadašnjim federalnim premijerom Edhemom Bičakčićem nenamjenski potrošio 7,8 miliona KM iz budžetskih rezervi. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima vlasti. U martu 2011. Sud BiH je Čovića oslobodio optužbi.

Treća optužnica za zloupotrebu položaja i ovlaštenja protiv Čovića i još šest osoba je potvrđena 14. maja 2010. na Kantonalnom sudu HNK. Tužilaštvo ga je teretilo da je sa ostalim članovima Upravnog odbora Javnog preduzeća Hrvatske pošte i telekoma (HPT) donio odluku da se dug od blizu 4,7 miliona KM, koje je imalo ovo preduzeće prema tada već nepostojećem Ministarstvu obrane – HVO, prenese na 3 privatne firme.

Kasnijom naplatom dugovanja, te firme su postale većinski vlasnici dionica Eroneta – najprofitabilnijeg telekomunikacijskog dijela HPT. U vrijeme kad se to dešavalo Čović je bio ministar finansija FBiH, zamjenik premijera FBiH i predsjednik Upravnog odbora HPT. Čović je oslobođen optužbe 2013. zbog apsolutne zastare krivičnog djela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...