ERDOGAN ZAPRIJETIO GENERALU HAFTARU: "Prestani s napadima dok ne bude kasno"!

Turska je počela slati vojnike u Libiju kao podršku međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak, nekoliko dana prije samita u Berlinu posvećenog libijskom sukobu.

  • Svijet

  • 16. Jan. 2020  16. Jan. 2020

  • 0

Govoreći u Ankari, Erdogan je dodao da će Turska nastaviti koristiti sva diplomatska i vojna sredstva kako bi osigurala stabilnost na jugu, uključujući Libiju.

Erdogan bi se trebao sastati s čelnicima Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Italije u nedjelju da razgovaraju o sukobu. 

Svoj dolazak na samit u četvrtak su potvrdili francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson koje će u Berlinu ugostiti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Macron i Merkel razgovarali su u četvrtak ujutro, uoči sastanka čiji je cilj pokušati pomiriti čelnike sukobljenih strana u Libiji, Fayez al Sarraja i Kalifu Haftara.

"Predsjednik je jutros telefonski razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, u sklopu priprema konferencije", objavila je Elizejska palača.

Berlin je pozvao al Sarraja, čelnika međunarodno priznate vlade u Tripoliju i Haftara, komandanta Libijske oslobodilačke vojske, oružane grupe s istoka koja ne priznaje vladu u Tripoliju.

Zaraćene libijske strane već je pokušala pomiriti Francuska, bez trajnijeg rezultata, kao i Italija i Rusija. Erdogan je u utorak upozorio Haftara da će ga "naučiti lekciju" ako nastavi napadati Seradževe snage.

U Libiji postoji legalna vlada koju priznaju Ujedinjeni narodi. Predvodi ju Fayez al-Sarraj i sjedište joj je u Tripoliju. Ali, ona je slaba i kontrolira samo dio državnog teritorija. Njezin protivnik je general Kalifa Haftar koji kontrolira istok i jug zemlje, i uživa podršku Rusije o Francuske

Ankara je s međunarodno priznatom libijskom vladom sklopila sporazum o granicama na moru u kojem se govori o pravima korištenja nalazišta plina u istočnom dijelu Sredozemnog mora. S druge strane Rusija, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati podupiru Haftara.

Zbog Libije bi moglo doći i do sukoba unutar EU-a: Francuska podržava Haftara a Italija Sarraja, s ciljem dobivanja ekskluzivnih prava u ekonomskoj suradnji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...