SRBIJANSKI MEDIJI TVRDE DA JE NATO ODREDIO METE NA BALKANU: "Cilj je nasilno drobljenje srpskog etničkog prostora"!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da u Sarajevu, Podgorici i Tirani, pa i u Beogradu, djeluju timovi NATO-a za borbu protiv ruskog uticaja, što sagovornici Sputnjika potvrđuju, i ističu da su na njihovoj meti, prije svega, srpske zemlje, kako bi se preoblikovalo javno mnijenje i uticalo na odluke političkih elita

  • Regija

  • 16. Jan. 2020  16. Jan. 2020

  • 5

Dodik je, gostujući na Javnom servisu Srbije, rekao da u Sarajevu, Podgorici i Tirani postoje obavještajni centri NATO Alijanse.

Meta NATO timova vjerovatno i Beograd

- To su tri centra na Balkanu. U Beogradu vjerovatno djeluje neki skriveni koji se još ne može razotkriti. U Banja Luci naravno postoje razni centri - navodi Dodik, a njegova tvrdnja dobila je veliki odjek u javnosto Srbije. 

Dodik je podsjetio i da je britanska Vlada rekla da je odredila šest miliona funti za spriječavanje ruskog uticaja na Balkanu, a američka administracija je, preko nekih organizacija, izdvojila više od 20 miliona dolara.

Ko čini NATO timove i kako rade

General u penziji Mitar Kovač za beogradsku redakiju ruske agencije Sputnjik kaže da se ti timovi formiraju „u skladu sa novim tendencijama sukobljavanja velikih sila i oblikovanja javnog mnenja na određenim područjima. Dodik ima prave informacije da ti timovi funkcionišu u većini zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, pa i Albanije, a u funkciji promene javnog mnjenja, a pre svega na srpskom etničkom prostoru".

Kovač objašnjava da se radi se o tome da su ubrzanim koracima učinjene nasilne promjene drobljenja srpskog etničkog prostora po komunističkim kriterijumima prekrajanja granica još iz vremena Drugog svjetskog rata. 

- To je, na žalost, pokušano i pokušava se i sa granicom autonomne pokrajine Kosovo i Metohija - prenose srbijanski mediji tvednju generala Kovača.

Kovač također navodi da te timove čine stručnjaci različitih profila iz oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija, psihološko-propagandnih dejstava, medija i odnosa sa javnošću.

- Njihovo programsko i kontinuirano delovanje ostvaruje se ne samo preko tih centara, nego prvenstveno preko zvaničnih medija sa nacionalnom frekvencijom, ali i medija sa lokalnom frekvencijom - dodaje Kovač.

- Otuda i danas imamo tendenciju da se preko različitih nevladinih organizacija plasiraju finansijska sredstva za lokalne medije, jer je instrukcija i strateška smernica NATO-a da pored zastupljenosti na nacionalnim medijima ovladaju i većinom lokalnih medija - navodi sagovornik Sputnjika.

Kako kaže - osim pobrojanih lokacija, jedan dio tih centara se nalazi i u Srbiji pod različitim izgovorima i sa različitim izazovima.

- Nigde oni nisu prepoznati kao takvi centri, već funkcionišu na drugačiji način - da li pri kompanijama ili diplomatskim i kulturnim predstavništvima... Ali sigurno je da sprovode određene aktivnosti sa ciljem preoblikovanja država i javnog mnjenja na prostoru Zapadnog Balkana - navodi Kovač.

To se danas, kaže on, najviše čini u vezi sa nacionalnim i vjerskim pitanjima.

- Svedoci smo vremena kada su mnoge etničke, geografske i državne granice prerasle u nacionalne i nastale su nove takozvane političke nacije. Sigurno je da je to u funkciji smernica NATO - ističe Kovač.

Govoreći o potezima u vjerskoj sferi, Kovač kaže da se prvi pokušaji rade na prostoru Crne Gore.

- Kao što je proglašena vještačka crnogorska nacija, tako se proglašava i 'crnogorska crkva' - navodi on, i dodaje da se slično u narednom periodu može očekivati u Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu, a vremenom i u BiH.

Cilj - uskladiti odluke elita u regionu sa politikom NATO

Stručnjak za međunarodne odnose sa Fakulteta političkih nauka u Banja Luci Željko Budimir kaže za Sputnjik da su antihibridni timovi stigli najprije u Crnu Goru.

- Ranije se u albanskoj štampi pisalo da su stigli i u Albaniju. To je proces koji je počeo američkim optuživanjem Rusije da na prostoru baltičkih država, a potom i u Ukrajini, sprovodi hibridne aktivnosti, tačnije - da vodi hibridne ratove protiv tih država, iako je tu vrstu nekonvencionalnog ratovanja patentirala upravo Amerika - ocijenio je on za Sputnjik.

On ukazuje da su na Balkanu Srbija i Republika Srpska izvan prostora NATO-a, dok se Crna Gora kao nova članica gleda kao zona ili potencijalno žarište nestabilnosti, pošto je u jednom politički haotičnom stanju ušla u Alijansu, ne ispunjavajući nijedan uslov samog Saveza.

- Napravljena je jedna postavka u kojoj ti timovi imaju zadatak da se kroz nekonvencionalni vid borbe, pre svega medijske, ostvari uticaj na narod, ali i na političku elitu da donose odluke u skladu sa politikom NATO - kaže on.

Uloga nevladinog sektora

Kad je riječ o Crnoj Gori, radi se, ističe Budimir, o sprječavanju uticaja srpskih političkih partija i Srpske pravoslavne crkve, kao najvažnije institucije srpkog naroda, ne samo u Crnoj Gori, nego i uopšte.

- U RS i Srbiji to se radi kroz djelovanje različitih nevladinih organizacija, ali i kroz institucije i medije, kako bi se ovaj prostor integrisao u NATO, jer je Alijansa u ovom trenutku u punom procesu konfrontacije sa RF, i to, prije svega, što je bitno - ovdje - navodi Budimir.

- Kada se to stavi u kontekst onoga što je ranije izjavio bivši američki državni sekretar John Kerry - da su Srbija i RS 'na liniji vatre', onda je jasno o kom je vidu borbe riječ - smatra Budimir.

- Riječ je o borbi između dva suprotstavljena globalna bloka, u kojoj srpske zemlje koje prate liniju vojne neutralnosti ne odgovaraju priči političkog Zapada. I oni će se po svaku cijenu pokušati ugurati - zaključuje Budimir.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...