U SUSRET VELIKOJ KONFERENCIJI O LIBIJI U BERLINU MERKEL PORUČILA: Haftar je spreman na poštivanje primirja u Libiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel se danas u Berlinu sastala s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a nakon sastanka je komentirala situaciju u krizom zahvaćenoj Libiji

  • Svijet

  • 16. Jan. 2020  

  • 0

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je pozitivna vijest da je vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar spreman na poštivanje primirja u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel se danas u Berlinu sastala s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a nakon sastanka je komentirala situaciju u krizom zahvaćenoj Libiji.

Ona je podsjetila da se šef njemačke diplomacije Heiko Maas danas u Bengaziju sastao sa Haftarom te je dodala da je dobra vijest da je Haftar izrazio spremnost da poštuje primirje.

Merkel je, također, kazala da će na nedjeljnoj konferenciji o Libiji prvenstveno tražiti poštivanje postojećeg embarga Ujedinjenih nacija na uvoz oružja u Libiju.

Maas se u Bengaziju sastao s Haftarom, a nakon sastanka na Twitteru je saopćio da je Haftar izrazio spremnost da podrži nedjeljnu konferenciju koja će se o Libiji održati u Berlinu i načelno najavio učešće na tom međunarodnom skupu.

“Haftar je obećao da će poštovati postojeće primirje“, poručio je Maas.

Inicijativom Turske i Rusije u Libiji je primirje proglašeno 12. januara, a pregovori u Moskvi nisu rezultirali potpisivanjem mirovnog sporazuma jer je Haftar pregovore napustio bez potpisa.

U Berlinu će 19. januara biti držana međunarodna konferencija na kojoj će učesnici tražiti rješenje za krizu u Libiji.

Na konferenciji će učestvovati delegacije Turske, SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Republike Kongo, Italije, Alžira te Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige. Pozvani su i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...