DRAMA U UKRAJINI: Ukrajinski premijer Oleksi Hončaruk iznenada podnio ostavku, ovo je jedini razlog...

Politička situacija u Ukrajini je napeta. Proruske separatističke grupe i ukrajinska vojska međusobno se optužuju za eskalaciju sukoba u dvije regije na istoku zemlje. Po procjenama Ujedinjenih nacija, u sukobu je ubijeno oko 13.000 ljudi

  • Svijet

  • 17. Jan. 2020  

  • 0

Ukrajinski premijer Oleksi Hončaruk podnio je ostavku, a predsjednik Volodimir Zelenski će je razmotriti, objavio je u petak predsjednički ured.

- Došao sam na ovu funkciju da ispunim program predsjednika. On je za mene uzor otvorenosti i pristojnosti - rekao je Hončaruk na Facebooku.

- Međutim, kako bih odagnao bilo kakve sumnje u naše poštenje i povjerenje u predsjednika, podnio sam ostavku i predao je predsjedniku - dodao je.

Politička situacija u Ukrajini je napeta. Proruske separatističke grupe i ukrajinska vojska međusobno se optužuju za eskalaciju sukoba u dvije regije na istoku zemlje. Po procjenama Ujedinjenih nacija, u sukobu je ubijeno oko 13.000 ljudi.

Novi sukobi zabilježeni su u Ukrajini uoči susreta njemačke kancelarke Angele Merkel s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Njih dvoje bili su među čelnicima koji su dogovorili novo primirje za istočnu Ukrajinu na nedavnom sastanku u Parizu.

Sastanak na vrhu s ciljem oživljavanja mirovnih pregovora o istočnoj Ukrajini bio je prvi susret Putina s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uz francusko-njemačko posredovanje.

Rezultat razgovora je dogovor o razmjeni zarobljenika i obnova postojećeg sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini koji nikad nije u potpunosti primijenjen.

Novi samit Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske (takozvani "normandijski format") bit će organizovan za četiri mjeseca, najavio je francuski predsjednik Emmanuele Macron nakon sastanka održanog u decembru, prvog nakon 2016. godine. 

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...