GLUMAČKA GROMADA BOLUJE OD RAKA PLUĆA ALI NE ODUSTAJE: Mustafa Nadarević se doktora bojao cijeli život, a sada najavljuje…

Mustafa Nadarević ovih je dana istupom u javnosti poručio da je bolestan i pokazao plemenitu namjeru da ohrabri druge da na vrijeme odu na ponekad od životne važnosti bitne preglede

  • Kultura

  • 17. Jan. 2020  

  • 0

Konkretno, riječ je o karcinom pluća, a glumac, obolio od te bolesti, pripovijedajući svoju osobnu priču želi pomoći da u nas što bolje zaživi upravo pokrenuti nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma pluća. Hrvatska prva provodi takav program u Europskoj uniji. Liječnici se, gledajući sadašnje brojke, nadaju da bi on mogao godišnje spasiti oko pet stotina ljudi, jer karcinom pluća, otkrije li se dovoljno rano, moguće je liječiti u 80 posto slučajeva.

Njegov javni istup prenijeli su svi hrvatski mediji i tako potvrdili ono što se pričalo po kuloarima već nekoliko mjeseci. Glumački velikan ozbiljno je bolestan. Međutim, nitko dosad nije znao detalje.

Nadarević je za Media servis kazao da je, živeći već dulje s tom bolesti, shvatio da je bolest dio života, da je valja tako i prihvatiti. Taj ga je stav ojačao, vjeruje da je tako moguće pobijediti bolest. Njegova poruka posebno ide pušačima, jer golemi postotak karcinoma pluća, kad je riječ o nekim vrstama karcinoma pluća čak i do devedeset posto, imaju pušači i bivši pušači.

Glumac je rekao da se liječnika bojao cijeli život, još od djetinjstva, da mu je i rutinski odlazak kod zubara predstavljao veliki stres te dodao da poručuje ljudima da “ne budu primitivni kao da se ne boje doktora”. Strah od liječnika, doduše, nije primitivan, nego životan, ljudska je reakcija na neizvjesnost koju nosi jedan takav pregled, ali kako i Nadarević kaže - strah treba pobijediti i otići na pregled.

Nadareviću je sedamdeset i šest godina, i makar bolestan već dulje, nije prestao raditi. Nema tome dugo da je u “Generalu” Antuna Vrdoljaka, filmu o Anti Gotovini, odigrao ulogu generala Janka Bobetka. S kolegama iz televizijske serije “Lud, zbunjen, normalan”, Senadom Bašićem i Moamerom Kasumovićem, nakon prestanka snimanja napravio je predstavu “Sjajni momci”. Predstava je doživjela veliki uspjeh, gostovali su na mnogim pozornicama izvan Bosne i Hercegovine.

Devet je godina Mustafa Nadarević glumio Izeta Fazlinovića u popularnoj humorističnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”. 

Karcinom pluća ubire brojne žrtve i stoga što u ranoj fazi skoro da i nema simptoma. Mnogi pušači ne kontroliraju pluća, mnogi oboljeli nisu svjesni da imaju problem sve dok se karcinom ne proširi, metastazira dalje po tijelu. Događa se da dođu prekasno, da su već preskočili trenutak kad je liječenje moglo biti uspješno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...