BROD KOJI TONE: Proizvodnje nafte u BiH smanjena zbog Rafinerije; evo za koliko je smanjena na godišnjem nivou...

Rafinerija nafte u Brodu tokom 2018. praktično tri mjeseca nije prerađivala sirovu naftu zbog čega je proizvodnja na godišnjem nivou smanjena za 161.000 tona

  • Ekonomija

  • 17. Jan. 2020  17. Jan. 2020

  • 0

Po podacima Agencije za statistiku BiH, tokom 2018. godine u BiH, odnosno u jedinoj rafineriji u BiH koja prerađuje naftu, proizvedeno je ukupno nešto više od 701.000 tona naftnih derivata. Samo godinu prije proizvodnja je iznosila oko 863.000 tona, prenosi portal Srpskainfo.

Razlog za smanjenje proizvodnje je to što Rafinerija nafte od početka oktobra pretprošle godine nema proizvodnju zbog požara koji je uništio cijelo jedno postrojenje. Istovremeno, tokom 2018, a po statističkim podacima, u BiH je uvezeno nešto više od 1,1 miliona naftnih derivata, a iz BiH je izvezeno oko 228.000 tona ovih derivata. Za potrošnju u BiH bilo je raspoloživo više od 1,6 miliona derivata nafte.

Najveći potrošač naftnih derivata jeste saobraćaj, odnosno vozila koja su u 2018. godini potrošila oko 1,2 miliona tona naftnih derivata. Cijela industrija u Bosni i Hercegovini je potrošila oko 93.000 tone derivata nafte. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...