KORISTITE MOJ TEHNIČKI PREGLED DA BI IZBJEGLI PROBLEME: Nenad Nešić u akciji očuvanja funkcije Slavenu Dujakoviću

Osiguravajuće kuće vrše tehničke preglede i registruju vozila svojih klijenata u „Plavoj liniji“, a Slaven Dujaković im gleda kroz prste u vezi sa popustima na oslobađanje od autoodgovornosti

  • Društvo

  • 17. Jan. 2020  

  • 0

Piše: Ljiljana Kovačević 

Nenad Nešić, koji je nakon ostavke Marka Pavića na mjesto predsjednika DNS-a preuzeo upravljanje tom strankom, ultimativno traži da na čelu Agencije za osiguranje RS (AZORS) ostane Slaven Dujaković.

Dujaković je politički konvertit, koji je promijenio nekoliko stranaka, da bi se na kraju skrasio u DNS-u. On je u novembru 2015. godine izabran za direktora AZORS-a, a Nešić sada kod svojih koalicionih partnera iz SNSD-a insistira da se Dujakoviću produži mandat. Nešić i Dujaković su intimusi, a pozicija direktora AZORS-a, ispostavilo se, može biti i vrlo unosna za one koji je obavljaju i stranku kojoj pripadaju.

Slaven Dujaković je kao direktor AZORS-a spojio ugodno s korisnim. Sistem je vrlo jednostavan. Prema saznanjima Žurnala, dobar dio osiguravajućih kuća u Republici Srpskoj, koje, između ostalog, rade i na registraciji vozila, a nemaju sopstveni tehnički pregled, prinuđene su da tehničke preglede automobila svojih klijenata obave u firmi „Plava linija“. Sjedište „Plave linije“ je u Stanarima kod Doboja i ona je registrovana na jednog od članova Dujakovićeve porodice, dok  se prema poslovnom portalu akta.ba kao suvlasnici firme još uvijek navode sam Dujaković i Saša Vajić. Prema izvorima Žurnala Vajić je suprug Dujakovićeve sestre.

alt

                                                                                                 izvor: www.akta.ba

Osiguravajuće kuće to i čine, jer tako izbjegavaju da dođu pod Dujakovićev udar, odnosno kontrole poslovanja, za šta je AZORS nadležna, pri čemu se uvijek mogu pronaći razne nepravilnosti i nezakonitosti.

Osiguravajuće kuće vrše tehničke preglede i registruju vozila svojih klijenata u „Plavoj liniji“, a Dujaković im gleda kroz prste u vezi sa popustima na oslobađanje od autoodgovornosti, koje te osiguravajuće kuće daju svojim klijentima. Politika u vezi sa tim popustima u RS je potpuno neuređena, oni su različiti od slučaja do slučaja. Veći popusti privlače veći broj klijenata, mada popusta suštinski ne bi trebalo biti.

Ima i drugih nezakonitih radnji na relaciji Dujaković – osiguravajuće kuće, pa bi, prema izvorima Žurnala, i najpovršnija istraga pokazala šta se dešava pod okriljem AZORS-a.

U ovom slučaju postoji i sukob interesa, jer je vlasnik „Plave linije“ član Dujakovićeve najuže porodice, ali kada su u pitanju lični interesi funkcionera u entitetskim i javnim institucijama, to nikoga ne zabrinjava. „Plava linija“ ima i rent- a-car uslugu.

alt 

Dujaković je biznis razvio još dok je bio šef dobojske filijale „Drina osiguranja“. Značajniju političku karijeru započeo je prelaskom u DNS, koji ga je prvo kandidovao za komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice u Doboju. Baš u to vrijeme je u Stanarima kod Doboja sagradio veliki objekat „Plava linija“, koja sada vrši tehničke preglede vozila, osiguranje i prepis vozila, kao i kompletnu registraciju vozila. Svoje poslovnice „Plava linija“ ima i u drugim gradovima u RS, poput Modriče i Pala.

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...