PRAVOSUDNI LOV NA MEKTIĆA: Kako je Dalida Burzić odbacila, pa nakon tri dana potvrdila "nepotpunu" optužnicu protiv Mektića i to u sedmici u kojoj je na sudu poražena njena konstrukcija o ubistvu Dženana Memića!

Pobrajajući sve manjkavosti optužnice koju je podigla tužiteljia Vedrana Mijović, inače kćerka nekadašnjeg državnog poslanika Slavka Jovičića-Slavuja, člana stranke Milorada Dodika, sutkinja Burziće je napisala i sljedeće...

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2020  17. Jan. 2020

  • 1

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ostalih , potvređeno je danas iz Tužiteljstva BiH. Optužnica je potvrđena samo tri dana nakon što ju je sudija za prethodni postupak Suda Bosnu i Herecgovinu Dalida Burzić odbila potvrditi, proglasila je manjkavom i nepotpunom i vratila na "doradu" tužiteljici Vedrani Mijović.

Podsjetimo, krajem prošle godine, 30- decemba podignuta je optužnica koja bivšeg ministra sigurnosti zajedno sa Draganom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom tereti da su "zloupotrebom položaja i ovlasti počinili djelo visoke korupcije koja štetu međunarodnom ugledu BiH."

Dalida Burzić, kao sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine je optužnicu protiv Dragana Mektića i ostalih u svom odgovoru od 14. januara doslovno "iskasapila", navodeći brojne nedostatke formalno-pravne prirode zbog kojih nije nije u mogućnosti da je potvrdi.
Pored ostalog, sutkinja Burzić je u svojoj odluci napisala: "Postupajući u skladu sa članom 227 stav 1 Zakona o krivičnom postupku...Sud je konstatovo kako optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine ....od 30.12. 2019.godine nije sačinjena u skladu sa članom 227. stav 1..."

Pobrajajući sve manjkavosti optužnice koju je podigla tužiteljia Vedrana Mijović, inače kćerka nekadašnjeg državnog poslanika Slavka Jovičića-Slavuja, člana stranke Milorada Dodika, sutkinja Burziće je napisala i sljedeće:
"Tužilac se u pomenutoj optužnici u okviru rezultata istrage nije osvrnuo na istragu na ispravan način. Tako u okviru rezultata istrage u optužnici se iznosi kompletan sadržaj dokaza pribavljenih u toku istrage, čak tužilac vrši i analizu tih dokaza..."

Pored pobrojanih, sutkinja za prehodni postupak optužnici zamjera i to što se "u cijelosti interpretira iskaz svih svjedoka iz istrage a koji tek trebaju biti pozvani na Sud pa čak i interpretira i sadržaj pitanja koja su postavljena svjedocima prilikom njihovog saslušanja u istrazi. Iznošenje sadržajnih rezultata istrage na način na koji je postupljeno u konkretnom slučaju kao posljedicu bi imalo unošenje na glavni pretres sadržajnih rezultata tih dokaza mimo pravila kojima se dozvoljava odstupanje od načina neporednog izvođenja dokaza na glavnom pretresu...
Nime tužiac treba da u okviru rezultata istrage iznese svoj zaključak o činjenicama koje proizilaze iz dokaza pribavljenih u toku istrage i treba da svoje sažeto viđenje pravnog značaja čiuinjenica za koje smatra da proizilaze iz tih dokaza...".

Na kraju sutkinja Dalia Burzić sublimira sve ozbiljne zamjerke na optužnicu protiv Dragana Mektića i ostalih na sljedeći način.
"Ovi nedostatci dostavljenu optužnicu čine manjkavom u formalno-pravnom smislu, pa je ista neophodno otkloniti da bi Sud mogao po predmetnoj optužnici donijeti svoju odluku, odnosno pristupiti, analizi dostavljenih dokaza i utvrditi da li postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da su osumnjičeni krivično djelo koje im se stavlja na teret. Slijedom naprijed navedenog, vraćamo Vam optužnicu na uređenje iznesenih primjedbi".

Sutkinja za prethodni postupak Dalida Burzić dala je Tužiteljstvu BiH rok od tri dana da dopuni, popravi i dovede u red optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti. Samo tri dana kasnije, danas 17.januara sutkinja Burzić je potvrdila "konsolidiranu" optužnicu, što se može tumačiti amo na dva načina: ili je tužiteljica Vedrana Mijović, uz pomoć svoje šefice Gordane Tadić u protekla tri dana "zagrijala stolicu" i uspjela popraviti ono što nije uspjela tokom pethodnih nekoliko mjeseci koliko je vođena istraga u ovom predmetu, ili je, što se čini mnogo vjerovatnijim, sutkinja Burzića pristala da bude dio hajke koju čelni ljudi pravosuđa dogo, mjesecima i godinama, vode protiv Dragana Mektića.

Porazno je, pa i tragično, sa stanovišta pravde i pravne države da Dalida Burzić odlučuje o bilo čemu u ovdašnjom pravosuđu, a posebno je cinično da to čini dan-dva nakon što je na Kantonalnom sudu u Sarajevu pala optužnica protiv Ljube i Bekrije Seferovića koje je ona, odnosno Kantonalno tužiteljstvo na čijem se čelu ona nalazila... Da ne kažemo da je Burzićka kao glavna Kantonalna tužiteljica kreatorka pravosudnog skandala zbog kojeg se četiri godine ne zna ko je ubica mladića Dženana Memića na Ilidži.

(Slobodna Bosna)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...