"ZAKON O UZURPACIJAMA I DOBROVOLJAČKIM KOMPETENCIJAMA": Vijeće odlučilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Hrvata i Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na današnjoj 121. sjednici u Banjaluci utvrdilo je da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština RS izglasala na sjednici održanoj 28. studenog prošle godine, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda.

  • Mini market

  • 17. Jan. 2020  17. Jan. 2020

  • 0

Vijeće je svoj stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda u odnosu na osporeni Zakon obrazložilo, pored ostalih razloga, prvenstveno činjenicom da se nijednom odredbom predmetnog Zakona ne daje prednost bilo kojem konstitutivnom narodu, niti se pravi razlika među njima, navodi se u priopćenju Ustavnog suda RS.

Prema ocjeni Vijeća, odredbe Zakona o kojem je riječ su općeg karaktera i jednako se odnose na sve građane RS-a, te da nijedan konstitutivni narod njegovim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajamčenih Ustavom RS.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...