NAUČNICI RIJEŠILI DUGOGODIŠNJU DILEMU: Evo šta je razlog izumiranja dinosaura; Ključ otkrića su sitni morski organizmi nazvani "Foraminifera"

O uzroku nestanka dinosaura s lica Zemlje prije 66 miliona godina dugo se nagađalo, ali skupina naučnika sada smatra da imaju konačan odgovor na to pitanje.

  • Jeste li znali

  • 17. Jan. 2020  17. Jan. 2020

  • 0

Isprva se razmatrala ideja da je izumiranje dionosaura skrivila golema vulkanska aktivnost u prahistoriji. No, prof. Paul Wilson kazao je za BBC da je krivac - asteroid. Tim prof. Wilsona analizirao je oceanske sedimente koji su pokazali da veliki vulkani koji su eruptirali u Indiji nisu promijenili klimatske uvjete na Zemlji u tolikoj mjeri da bi to pokrenulo izumiranje.

Naime, vulkani mogu ispustiti u atmosferu ogromne količine plinova koji istovremeno mogu hladiti, ali i zagrijavati planetu.

Bušili dno okeana u Sjevernom Atlantiku

Proučavajući vulkansko područje u Indiji gdje je tokom hiljada godina površinu zemlje prekrilo stotine hiljada kubičnih kilometara rastopljenog kamena, istraživači su utvrdili da postoji nepodudaranje efekta i vremena vulkanske aktivnosti.

Prof. Wilson sa Sveučilišta Southampton i njegovi kolege iz drugih dijelova Europe i SAD-a u istraživanju su bušili dno okeana u Sjevernom Atlantiku s ciljem da dođu do drevnog blata u kojem žive mikroskopski sitni morski organizmi nazvani Foraminifera. Naučnici su koristili ljuske tih organizama da doznaju podatke o temperaturnim promjenama koje su se događale uoči izumiranja dinosaura.

Utvrdili smo da se udar asteroida događao upravo u isto vrijeme kad i izumiranje, kazao je prof. Wilson za BBC.

Trag apokalipse na dnu Meksičkog zaljeva - krater širok 200 kilometara

Krivac za tu katastrofu bio je 12 kilometara širok asteroid koji je prije 66 miliona godina udario u Zemlju i ostavio svoj trag na dnu Meksičkog zaljeva - krater širok 200 kilometara. Kad je udario u Zemlju, asteroid je odmah proizveo cunami i ogromne požare, a milijarde tona njegovih krhotina letjele su u svim smjerovima.

alt

Slika: Sedimenti s dna Meksičkog zaljeva

Naučnici su nedavno utvrdili da je taj asteroid udario u stijenu bogatu sumporom. Kada je on ishlapio i prešao u više slojeve atmosfere, mogao je dovesti do naglog i dubokog hlađenja klime u kratkom razdoblju, što je zaprijetilo održanju života mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Stresnu promjenu uslova u okolišu dinosauri jednostavno nisu mogli nadvladati, za razliku od sisavaca koji su se tako uzdigli iznad ostalih u hranidbenom lancu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...