EDIN ZUBČEVIĆ RASPALIO PO KANTONALNIM VLASTIMA: „Ponude građanima besplatan prijevoz pa ukinu `Uzbunu` za 15 minuta…“

U Sarajevu je situacija u vezi sa zagađenjem zraka ovih dana dramatična, o čemu je pisao i Edin Zubčević na portalu Nomad, a koji je danas gostovao i na N1 televiziji

  • Mini market

  • 20. Jan. 2020  

  • 0

Zubčević je kazao kako je situacija za građane dramatična, a da za političare ništa nije dramatično.

"Što se tiče Vlade i epizode Uzbune koja nema nikakvu težinu i građani nemaju nikakve koristi od toga, to je samo zamazivanje očiju građanima. Prvo zato što je opominjanje vozila u saobraćaju bez isključivanja istih potpuno neefikasna mjera, paradna mjera, ne postoji mjera koju je aktuelna vlada kao i sve ostale uradila. Postoje dugoročni projekti koje stalno spiminju, proglasili su uzbunu i dali ponudu da će građani dobiti besplatan prevoz i onda su ukinuli tu uzbunu, tako da to obećanje nakon 15 minuta više nije bilo na snazi.

Čini se da je Kantonalna vlada razmišljala o zagađenju na federalnom nivou, bez da se urade konkretne mjere. Jeste to dugoročan problem, i regionalni i državni i svjetski problem, ali postoje stvari koje se mogu uraditi odmah. Osim dugoročnih obećanja, od 15 pa 5 novih trolejbusa, to neće popraviti situaciju sutra. Prvo moramo doživjeti da dođu ti trolejbusi da bi mogli imati efekte dugoročnih mjera. Nama se dešava ono što se dešava ljudima koji sami sebe zaborave, a to je da sve to što imamo sada, te probleme, imali smo i '70. i '80-ih godina i to je zbog položaja Sarajeva. Svi se sjećamo tih crnih snjegova i bijelih se sjećamo, i da je neko radio '70. i '80-ih godina, odnosno da je uveden plin i neko je radio u to vrijeme i sada je taj proces zaustavljen. Poslije rata se ne radi ništa. Ovo danas je posljedica dvadesetogodišnjeg nemara vlasti zašto nemamo bolji zrak", kazao je Zubčević.

Na pitanje gdje su u svemu ovome građani, Zubčević odgovara kako smo "mi ispred televizora, zatvoreni u kućama, krijemo se od zagađenja".

"Građani su potpuno uspavani, svi zajedno smo spremni i dajemo signale da smo spremni da trpimo ovako do sudnjeg dana. Dok ne počnu ljudi umirati, mi nećemo shvatiti ozbiljnu stvar ali onda će biti malo kasno. Mi treba da govorimo o stvarima koje se trenutno rade i koji će direktno uticati na zagađenje i na pogoršanje situacije. Imamo jednog monstruma koji je sagrađen blizu vašeg studija (u naselju Socijalno), koji je viši i od Parlamenta. Tu veliku građevinu koja je napravljena na način kao da je neko dizajnirao da blokira vazdušni koridor i to strujanje zraka. Postoji dovoljno studija, saznanja i nema potrebe da se rade dodatne studije, nauka je rekla sve što se moglo reći. Možda jedino studije o efektima na zdravlje građana i tim kancerogenim materijama koje udišemo, ali bitno je da i sada traje proces priprema i donošenja novih odluka koje će nam donijeti visoke zgrade i koje će dodatno blokirati koridore za ventiliranje grada. Prepušteni smo sami sebi, ne osjećamo nikakvu vladu i vladavinu. Zadnja pres-konferencija je bila zaista skandalozna. Ova vlada je mogla više dostojanstva pokazati i ne pričati u stilu 'sve smo mogli mi' da nismo 8 miliona potrošili na plin i pri tome niko nije spomenuo korekcije saobraćaja i nešto što je uobičajena praksa, eliminisanje uglja, što su uradili svi veliki gradovi. Ono što nisu uradili, a mogli su da koriguju saobraćaj, da zaustave one izvore štetnih emisija i svih tih plinova koji udišemo, koji je zaista smrtonosan", kazao je Zubčević te dodao:

"Mi smo ovdje tretirani na jedan način koji se može nazvati maltretiranje. Zakonodavna vlast se bavi samo sobom i nova vlada koja nam se najavljuje bahato i siledžijski bez procedura, možemo samo da zamislimo šta rade iza kamera", zaključio je Zubčević u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...