UHAPŠEN SRBIN KOJI JE POBJEGAO HRVATIMA KROZ BOLNIČKI WC: Evo gdje su ga pronašli...

Otvorio je prozor, podigao aluminijske žaluzine koje čuvaju privatnost pacijenata i osoblja, te se provukao u slobodu. Trčećim korakom za svega desetak sekundi mogao je biti na Vinogradskoj cesti, odakle je mogao pobjeći u više smjerova.

  • Hronika

  • 20. Jan. 2020  

  • 0

Državljanin Srbije Ivan Đorđević (31), koji je u nedjelju prijepodne pobjegao pravosudnim policajcima iz KBC Sestara Milosrdnica gdje mu je ukazivana liječnička pomoć, uhapšen je u večernjim satima u jednom hostelu na području Zagreba, saznaje Jutarnji list.

 Zagrebački list saznaje da je bjegunac lociran je i uhapšen nešto prije 21 sat na zagrebačkoj Volovčici, a operaciju je izvela jedinica za potrage zagrebačke Policijske uprave.

Time je okončana velika potjera koju je policija pokrenula za ovim nepravomoćno osuđenim krijumčarom ljudi, koji je policajcima umakao nakon što su ga pustili da nakratko ode u bolnički WC, pogrešno procijenivši da nema šanse da pobjegne. Drugi detalji o pronalasku Đorđevića zasad nisu poznati.

O njegovu bijegu odmah su bili obaviješteni svi granični prelazi, a daljom istragom će se ustanoviti je li bijeg bio planiran te je li imao pomagača ili više njih.

Kako saznaje "Jutarnji", Đorđević, koji je inače bio pritvoren u Remetincu, u bolnicu je dovezen na liječenje, a bio je pod nadzorom pravosudnih policajaca, ali je u jednom trenutku rekao da je nešto progutao, navodno bateriju, i kako bi se ustanovilo o čemu je riječ, on je zatražio u jednom trenutku da ode na WC i nakon toga nestao.

U Ministarstvu pravosuđa ranije su dali službeno saopštenje o Đorđevićevom bijegu.

"Bio je u pratnji, kako i nalažu mjere osiguranja, no došlo je do bijega koji se dogodio zbog propusta. Pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede dužnosti protiv policajaca, jer nisu primijenili sve potrebne mjere, nije bio pod nadzorom i nije bio pod mjerom vezanja tijekom korištenja WC-a", izjavila je Jana Špero, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav.

Otkrila je i da je Đorđević, koji se žalio na bolove u abdomenu, u jednom trenutku otišao u zahod. Pravosudni policajci su ga nakon nekoliko minuta krenuli provjeriti.

"Tada su primijetili da se vrata teže otvaraju, a kad su ih otvorili vidjeli su da je prozor u susjednoj prostoriji otvoren. Dakle, radi se o drugoj prostoriji koja je od zahoda odijeljena visokim zidom za koji su pravosudni policajci procijenili da je nemoguće da ga zatvorenik u njegovom stanju preskoči", rečeno je u Ministarstvu.

Inače, WC se nalazi u sklopu hitne internističke ambulante, gdje je Đorđević dopremljen u pratnji dvojice pravosudnih policajaca. Oni su naknadno izjavili kako su smatrali da je zid kojim je toalet odijeljen od susjedne prostorije dovoljno visok te su smatrali da ga Đorđević ne može preskočiti.

Ali, već letimičnim pogledom da se utvrditi kako zid i nije tako ozbiljna prepreka. Riječ je o zidu visokom možda nekoliko centimetara više od dva metra, koji na oko metar visine ima pomoćnu ručku, namijenjenu kako bi se bolesnici lakše podigli sa wc šolje.

Tu je Đorđević mogao staviti nogu, odgurnuti se i prebaciti u susjednu prostoriju gdje se nalazi ostava. Nakon što se prebacio, vjerovatno je doskočio na kante za smeće koje se ovdje nalaze, a dalje je sve bilo krajnje jednostavno.

Otvorio je prozor, podigao aluminijske žaluzine koje čuvaju privatnost pacijenata i osoblja, te se provukao u slobodu. Trčećim korakom za svega desetak sekundi mogao je biti na Vinogradskoj cesti, odakle je mogao pobjeći u više smjerova.

Prozor ostave nalazi se okrenut prema gradu, a tu nikad nema previše pacijenata jer je riječ o službenom ulazu za kola Hitne pomoći, piše Jutarnji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...