VELIKA GLAVOBOLJA ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA: Zbog ovoga Dodikov propagandista Draško Milinović ne može da bude direktor RAK-a!

Na osnovu odluke Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) od 20. novembra prošle godine, raspisan je Javni konkurs za izbor generalnog direktora RAK-a. Rok od 30. dana za prijavu kandidata istekao je jučer

  • Mini market

  • 21. Jan. 2020  21. Jan. 2020

  • 0

Supruga Draška Milinovića, Željka Milinović (ex Dragičević), uposlenik je kompanije M:tel i to na poziciji šefa službe za odnose s javnošću, što Milinovića direktno dovodi u sukob interesa i eliminiše kao kandidata za generalnog direktora RAK-a

Da bi konkurisao za izbor generalnog direktora RAK-a, Draško Milinović je krajem decembra 2019. podnio ostavku na mjesto generalnog direktora Radio – televizije Republike Srpske (RTRS). Međutim, time je ispunio samo dio strogih uslova, propisanih Zakonom o komunikacijama i Etičkim kodeksom RAK-a da bi uopšte mogao da konkuriše za čelnu poziciju u RAK-u.

Naime, prema odredbama Etičkog kodeksa RAK-a, u članu 11. (Zaštita javnog interesa), propisano je da članovi Vijeća, generalni direktor i zaposlenici RAK-a, u vršenju svojih dužnosti i radnih obaveza, “ne smiju dozvoliti da njihov privatni inetres dođe u sukob sa javnim interesom”.

alt

U stavu 4. Člana 11. Kodeksa striktno je navedeno da se sukobom interesa smatra situacija u kojoj članovi Vijeća ili generalni direktor RAK-a imaju nekog u svom domaćinstvu ko je “vlasnik, dioničar ili član odbora ili nadzornih odbora ili drugih relevantnih upravnih tijela, direktor ili predsjednik ili rukovodno lice bilo kojeg korisnika dozvole ili preduzeća koje sarađuje sa bilo kojim korisnikom dozvole”.

Takođe, Član 22. Etičkog kodeksa RAK-a, koji se odnosi na “Nedozvoljene aktivnosti članova Vijeća i generalnog direktora”, zabranjuje u stavu d) generalnom direktoru da ima bliskog srodnika u članstvu “upravnog ili nadzornog odbora, skupštine uprave ili menadžmenta, odnosno da budu u svojstvu bilo koje ovlaštene osobe u privrednim društvima koje reguliše Agencija”.

Budući da je supruga Draška Milinovića, Željka Milinović (ex Dragičević), uposlenik kompanije M:tel i to na poziciji šefa službe za odnose s javnošću, Što Milinovića direktno dovodi u sukob interesa i eliminiše kao kandidata za generalnog direktora RAK-a, jer ova agencija nadzire rad telekom operatera i izdaje zakonom propisane dozvole.

alt

Etički kodeks RAK-a u Članu 12. (Sprečavanje sukoba interesa) strogo obavezuje članove Vijeća RAK-a “da vode računa o stvarnom ili mogućem sukobu interesa i da preduzmu sve zakonom predviđene mjere radi izbjegavanja sukoba interesa”.

Nepridržavanje ovih odredaba povlači direktnu odgovornost članova Vijeća RAK-a, u čijoj nadležnosti je izbor generalnog direktora Agencije. Prema Članu 42. Zakona o komunikacijama, kršenje odredaba Etičkog kodeksa RAKA automatski povlači smjenu člana Vijeća.

Nakon formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH, u medijima se pojavila informacija da mandat aktuelnom direktoru RAK-a Predragu Kovaču, neće biti produžen, jer je ta pozicija rezervisana za kandidata SNSD-a. Kao osobu viđenu na toj poziciji naveli su “Dodikovog propagandistu” Draška Milinovića!

Kovača, koji je bio kadar SDS-a, Savjet ministara BiH imenovao je za generalnog direktora 26. aprila 2016. godine, nakon što je na toj funkciji jedno vrijeme bio vršilac dužnosti.

Aktuelni članovi Vijeća RAK-a su Plamenko Čustović (predsjedavajući), prof.dr. Zoran Tomić, Miloš Šolaja, Ljubo Božović, Faruk Borić i Nino Ćorić. Generalnog direktora RAK-a bira Vijeće Agencije, a potvrđuje Savjet ministara BiH.

Vijeće/Savjet RAK-aVijeće/Savjet RAK-a

Ukoliko bi se pod političkim pritiskom i nagodbom koalicionih partnera na nivou BiH i dogodilo da Milinović nekim čudom bude izabran za generalnog direktora RAK-a, bio bi to skandal bez presedana.

Osim što je na funkciju generalnog direktora RTRS u martu izborne 2014. godine došao direktno iz kabineta tadašnje premijerke RS Željke Cvijanović, bilo bi nezabilježeno da za prvog čovjeka Regulatorne agencije bude postavljen doskorašnji direktor Javnog RTV servisa kojem je RAK izrekao više kazni zbog nepoštovanja Zakona o RTRS i kršenja etičkih standarda.

Podsjećanja radi, Regulatorna agencija za komunikacije krajem prošle godine kaznila je Radio-televiziju Republike Srpske kaznom od 16 hiljada maraka, zbog neprofesionalnog izvještavanja o grupi Pravda za Davida u Dnevniku od 5 oktobra. 2018. godine.

U februaru 2018. godine RAK je RTRS-u izrekao kaznu od 28.000 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, piše Istinito.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...