JOŠ JEDAN ŠAMAR GRAĐANIMA: "Ćulum na čelu SIPA-e je..."

... loša poruka svima

  • Hronika

  • 21. Jan. 2020  21. Jan. 2020

  • 8

Prijedlog da Darko Ćulum bude imenovan za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predstavlja još jedan šamar vladavini prava u ovoj državi, to je jasno svakom građaninu ove zemlje. Iz grupe Pravda za Davida ovakvo ponašanje shvatili su kao poruku građanima ove zemlje da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava slijedi nagrada.

Jednostavno od poslanika Predstavničkog doma PS BiH očekuje se da ne prihvate njegovo imenovanje.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević koja traži pravdu za svog sina Davida u izjavi za NAP ističe da je već poznato i široj javnosti da u predmetu Dragičević nikada nije ni pokrenuta odgovarajuća istraga u skladu sa standardima Evropskog suda. Dakle, istraga koja bi bilo sa okolnostima slučaja. U međuvremenu je demantirano sve ono što je MUP RS saopćio na press konferenciji pa je čak to potvrdio i Sud prilikom odlučivanja o produživanja pritvora licu Alen Kukić, koji je bio osumnjičen za pravljenje onih snimaka itd“, kaže Feraget.

On pojašnjava da je očigledno da je u pitanju lažna pljačka, da David nije nikakav narkoman, diler, da nije bilo nikakve pljačke kuće, da je MUP RS-a podržao onu konferenciju bez ikakvih ovlaštenja.

„Gospodin Ćulum bio je direktor MUP-a RS u to vrijeme, a obzirom da postoje dokazi koji ukazuju na okolnosti o mogućoj povezanosti pripadnika MUP-a RS sa otmicom i ubistvom Davida, onda je potpuno neprihvatljivo da bude kandidat za direktora SIPA-e u situaciji dok se ne provede istraga. 

Mi ne tvrdimo ni da jeste, ali okolnosti kažu ni da nije. Prema tome istraga bi morala biti provedena da se utvrdi kakva je uloga Ćuluma u cijeloj toj priči. Šta je poduzeo protiv lica koja su organizirala i održala konferenciju“, ističe Feraget.

Također, advokat Feraget napominje da je i opšte poznato da je ministar Dragan Lukač tražio od tužioca donošenje naredbe o neprovođenju istrage. Na neki način u samom startu MUP RS je opstruirao istragu. Ako znamo da su to lažni dokazi sasvim sigurno je, a više ljudi u tome je sudjelovalo, da se radi o organiziranom kriminalu unutar jedne institucije. Tako govore okolnosti i zbog toga treba provesti istragu i tek nakon toga se može reći da li postoji ili ne postoji odgovornost Ćuluma“, dodao je Feraget.

Imenovanje Ćuluma prije istrage okarakterisao je kao slanje poruke građanima da ne mogu od sistema očekivati apsolutno ništa. 

„Dakle, sistem ne želi, ne da ne može, nego sistem ne želi da se riješe ova dva slučaja Memić i Dragičević, a ja sam sto puta rekao u ova dva slučaja, postoji više nego dovoljno dokaza o onima koji su podmetali, uništavali i opstruirali istragu, a oni nas onda vode i do onih koji su ubili tu dvojicu mladića“, dodao je Feraget.

Inače i inspektori MUP-a RS koji su bili uključeni u slučaj Dragičević, Darko Ilić i Siniša Kostrešević, u januaru prošle godine imenovani su za savjetnike ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. 

Iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” najavljeno je da će koristiti sva legalna sredstva da se izbore za pravdu i istinu koja nam je svima najpotrebnija. 

“Ukoliko se od imenovanja Ćuluma ne odustane pozvat ćemo građane i svu domaću i međunarodnu javnost da pomognu u sprječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića, iako bi funkcija direktora SIPA-e, kao i drugih policijskih agencija po zakonu morala biti profesionalna i lišena svakog partijskog utjecaja", naveli su iz grupe.

(NAP)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...