TEHERAN PRIZNAO SVE: Iran objavio kako je RUSKIM RAKETAMA oborio ukrajinski avion i ubio 176 putnika i članova posade...

Iranska služba za civilnu avijaciju potvrdila je da su dva projektila ispaljena na putnički avion ukrajinske aviokompanije koji je oboren u ovom mjesecu, navodi se u preliminarnom izvještaju postavljenom na websiteu službe

  • Svijet

  • 21. Jan. 2020  

  • 0

- Istražitelji su ustanovili da su dva projektila Tor-M1 ispaljena na avion -  navodi se u izvještaju i dodaje da je istraga tragedije u toku.

Saopćenje je potvrdilo izvještaj New York Timesa koji uključuje videosnimak ispaljivanja dva projektila na avion.

Tor-M1 je kratkometna raketa tipa zemlja-zrak razvijena u bivšem Sovjetskom savezu s ciljem napada na avione ili presretanja krstarećih projektila.

Avion aviokompanija Ukraine International Airlines, sa sjedištem u Kijevu, oboren je katastrofalnom greškom kratko nakon uzlijetanja iz Teherana 8. januara kada je poginulo svih 176 ljudi u njemu.

Iran je danima negirao zapadne tvrdnje zasnovane na američkim obavještajnim izvještajima da je avion Boeing 737 koji je bio na letu PS752 oboren neposredno nakon uzlijetanja.

Zapovjednik zrakoplovstva Revolucionarne garde, brigadni general Amirali Hajizadeh, prihvatio je punu odgovornost, ali je kazao da je operater projektilima djelovao nezavisno kada je otvorio vatru, prenosi AFP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...