DUŠANKA MAJKIĆ NIJE SAMA: Svi su zastupnici iz RS-a glasali protiv smanjenja otpremnina za odlazak u penziju!

Prijedlog da se otpremnine za odlazak u penziju parlamentarcima, ministrima i članovima Predsedništva BiH ograniče na 10.000 KM nije usvojen, ne dobivši podršku nijednog predstavnika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH.

  • Mini market

  • 21. Jan. 2020  21. Jan. 2020

  • 0

Prijedlog da se maksimalna otpremnina smanji sa 35.000 na 10.000 KM je pao jer je 20 poslanika glasalo protiv, dok je 15 bilo “za”, uz 4 suzdržana.

Predlagač Damir Arnaut, koji je od jučer samostalni zastupnik, nakon sjednice je rekao da je degutantno da u ovoj zemlji postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35.000 KM u redu, a kamoli da se radi o pola parlamenta.

Prijedlog nije podržao nijedan od tri kluba iz Republike Srpske, iako su se u PDP i SDS ranije također zalagali za sličan prijedlog.: Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Nenad Nešić, Jakov Galić, Snežana Novaković Bursać, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Branislav Borenović, Dragan Mektić i Mirko Šarović.

– Sada nemam dileme da će ova gladna ekipa u ovom mandatu vratiti bijeli hljeb, povećati plate, proširiti privilegije – rekao je Arnaut novinarima, te procijenio da bi se izmjenom ovog zakona moglo uštediti pola miliona KM.

Zanimljivo, Arnaut tvrdi da bi usvajanjem njegovog prijedloga država ušparala 500.000 KM, a njegova dojučerašnja partija, SBB, koja traži da vrati mandat, tvrdi da je Arnaut tokom rada u Parlamentu BiH zaradio upravo 500.000 KM. 

"Gospodin Arnaut će za osam godina poslaničkog mandata ostvariti neto plaću oko 500.000 KM, koju ostvaruje zahvaljujući aktivizmu članova SBB-a, a ne svojom političkom zaslugom jer je osvojio minoran broj glasova'', saopćeno je iz SBB-a.

Inače, problem s isplatom otpremina prva je problematizirala "Slobodna Bosna", još 2015. godine kada je zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić odlučila otići u penziju da bi samo dva dana kasnije ponovo zasnovala radni odnosu u Parlamentu BiH.

"Slobodna Bosna" je  istražila šta se krije u pozadini dvodnevnog odlaska u penziju zastupnice Majkić. 

Naime, u  Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, precizirano je da se zastupnicima koji steknu uvjete za odlazak u penziju na ime otpremnine isplati jednokratna “pomoć” u iznosu šest njihovih plaća!

Tako je zastupnici Dušanki Majkić 25. maja 2015. godine izdato rješenje o “prestanku statusa stalno zaposlene zastupnice zbog odlaska u penziju po sili zakona”. Drugim rješenjem istog dana, dodijeljena joj je jednokratna “pomoć” u iznosu od oko 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini.

No, samo dva dana kasnije, dakle 27. maja 2015. godine, Dušanka Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o “sticanju statusa stalno zaposlene zastupnice”, što će reći da je u penziji provela svega dva dana, taman toliko da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od oko 28.000 KM.

Cijeli manevar s odlaskom u penziju bio je sračunat s jasnim ciljem da naplati otpremninu u iznosu od 28.000 KM, jer je Majkićeva šest mjeseci prije jednodnevnog odlaska u penziju obnovila mandat na parlamentarnim izborima i stekla formalne uvjete za status profesionalnog zastupnika, sa svim privilegijama koje taj status nosi.

Baš na primjeru SNSD-ove zastupnice Dušanke Majkić može se pokazati i dokazati koliko je unosan profesionalni zastupnički angažman. Majkićeva je u profesionalnoj politici deset posljednjih godina, a za to vrijeme uštedjela je skoro deset puta više novca nego za prethodnih 30 godina rada u različitim privrednim organizacijama. Naime, 2006. godine, kada je prvi put osvojila zastupnički mandat, Dušanka Majkić je u imovinskom kartonu prijavila stan vrijedan 90.000 KM i ušteđevinu u iznosu od 20.000 KM. Osam godina kasnije, na izborima 2014. godine, uz stan i automobile, prijavila je štedni dopozit u iznosu od 186.846 KM!

Majkićeva je dakle za osam godina koliko je profesionalna zastupnica uspjela uštedjeti 166.000 KM, odnosno u prosjeku 20.000 KM svake godine!

(S.B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...