NE IGRAJTE SE SA APNEJOM, MOŽE ZAVRŠITI FATALNO: Evo kako zaustaviti HRKANJE na potpuno jednostavan način… (VIDEO)

Hrkanje nastaje vibriranjem mekih tkiva usne šupljine i ždrijela za vrijeme spavanja

  • Zdravlje

  • 22. Jan. 2020  

  • 0

Hrkanje može biti povremeno, kronično ili habituelno sa ili bez patološke apneje. Problemi hrkanja teško se rješavaju, posebice ako osoba pati od apneje u snu. Jedan od novih načina za rješavanje ovog problema su jastuci za spavanje, aparati i prsten za nos protiv hrkanja.

Apneja je pojava prestanka disanja za vrijeme spavanja i normalna je pojava za vrijeme REM faze spavanja.

Ako prestanak disanja kod odraslih bude duži od 10 sekundi, ili kod djece duži od 3 sekunde, vrijeme je da reagirate što prije jer ta dužina prestanka daha nije normalna. Učestalost apneja dužih od 10 sekundi i više tokom jednog sata spavanja smatraju se pataloški.

Opstruktivna apneja u snu je mnogo opasnija od hrkanja. Pri nastanku ove pojave prestaje strujanje zraka u ždrijelu i nosu, zatvara se ždrijelo za prolaz zraka. U tim situacijama tijelo pokušava nadvladati mlohavost muskulature i pojačava napor trbušne stijenke i grudnog koša. Opstruktivna apneja može trajati i duže od 2 minute, a nakon nje dolazi do ponovne uspostave disanja i hrkanja. Ovo se stanje obično ne prepozna pa često i ne liječi čak i kad su simptomi izraženi. OSA je 4 puta češća u muškaraca nego kod žena.

SIMPTOMI

vrlo glasno hrkanje u 80 do 85% slučajeva

gušenje

nedostatak zraka u snu

nemiran san i poteškoće vezane za prekidanje sna

dnevni umor

slaba koncentracija

stalna jutarnja glavobolja

buđenje sa suhim ustima ili grlobolja

problemi s pažnjom i razdražljivost

Nastanak apneje može ovisiti o nekoliko faktora, a najčešći su povezani s prekomjernom težinom, povišenim krvnim tlakom, kratkim i širokim vratom, povećanim krajnicima, polipima u nosu ali i s korištenjem cigareta i alkohola.

Liječenje ove bolesti nužno je jer dugogodišnja prisutnost povišenog tlaka i poremećaja srčanog ritma uzrokovanog prestankom disanja u snu može dovesti do iznenadne srčane smrti.

Tjelesna aktivnost i prehrana mogu utjecati na hrkanje

Osim pomagala za spavanje kao što su posebni jastuci, aparati i kopče, hrkanje se može ublažiti i čak spriječiti promjenom nekih životnih navika. Kako je jedan od glavnih uzroka nastanka apneje i hrkanja povećana tjelesna težina, to je prvi korak kod kojeg trebate početi.

Smanjivanje težine možete postići kroz razne dijete, ali najbolje bi bilo da počnete s kretanjem i blagom tjelovježbom. Rad na težini biti će težak u početku ako imate problema s apnejom. S obzirom na to da ona uzrokuje i umor kroz cijeli dan, a i narkolepsiju, nije čudno da vam nestaje ambicije i želje za pokretom. Mali koraci mogu učiniti mnogo, bitno je samo početi.

Osim tjelovježbe, postoji i hrana koju ne biste trebali jesti prije spavanja, to su:

celer jer će poticati buđenje i ustajanje radi mokrenja

slatka hrana koja može izazivati noćne more

češnjak koji može podići temperaturu tijela

alkohol koji onemogućava mozgu da uđe u duboku fazu sna

čokolada koja sadrži stimulanse i otežavat će uspavljivanje

Vježbe za grlo i šupljinu mogu vam pomoći u smanjivanju hrkanja.

Pogledajte kako se izvode neke od njih…

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...