ŠTA SE DOGAĐA U SLOVENIJI: "Bijela knjiga" otkrila sve, Slovenci ubrzano jačaju odbrambene kapacitete, uvodi se...

Kako je prilikom predstavljanja "Bijele knjige" kazala načelnica glavnog štaba slovenske vojske Alenka Ermenc, izdvajanja za vojsku i odbranu u budžetima za ovu i iduću godinu ne garantiraju postizanje razvojnih ciljeva i dinamike

  • Regija

  • 22. Jan. 2020  

  • 0

Vojska Slovenije trebala bi za petnaest godina svoj sastav povećati za 2.000 pripadnika, a ta država bi ciljne 2035. godine svoj udio izdvajanja za odbranu u BDP-u trebala povećati na propisani standard od dva posto, navodi se u "Bijeloj knjizi" za područje odbrane, koju je predstavilo Ministarstvo odbrane, prenosi agencija Hina.

U skladu sa planovima iz tog razvojnog dokumenta, koji je pripreman skoro dvije godine, Slovenija bi umjesto 7.100 vojnika stalnog i rezervnog sastava, koliko ih je sada, taj broj postepeno povećavala na konačnih 7.500 vojnika u stalnom i 1.500 u rezervnom sastavu, dok bi se izdvajanja za odbranu također povećala sa sadašnjih 1,01 na dva posto BDP-a.

Pri tome bi, predviđa dokument, najmanje 20 posto izdvajanja za odbranu bilo namijenjeno investicijama u opremu i naoružanje kako bi se promijenio sadašnji odnos u kojemu se većina sredstava utroši na plaće i druge obveze.

Moguć i obavezni vojni rok

Kako je, učestvujući u raspravi prilikom predstavljanja "Bijele knjige" iznijela načelnica glavnog štaba slovenske vojske Alenka Ermenc, izdvajanja za vojsku i odbranu u budžetima za ovu i iduću godinu ne garantiraju postizanje razvojnih ciljeva i dinamike jer se, na primjer, odbrambeni budžet za ovu godinu predviđa u visini 561 milion eura, što je malo povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 546 miliona, dok bi budžet za vojsku u 2021. trebao iznositi 561 milion eura.

U "Bijeloj knjizi" predviđeno je da slovenska vojska bude u stanju formirati dvije srednje bataljonske grupe, kako je već bilo predviđeno programom djelovanja u okviru NATO-ovih operacija, a dopušta se i scenario ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, ako napori za privlačenje više kandidata u profesionalni sastav vojske ne budu uspjeli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...