TAKVU KATASTROFU SVIJET NIJE UPAMTIO: Zemlja se otvorila, a tlo se tako snažno zatreslo da je u nekoliko minuta u smrt otišlo gotovo 900.000 ljudi, nijedan zid ni kuća nisu ostali čitavi…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 23. Jan. 2020  

  • 0

Na današnji je dan 1556. kinesku pokrajinu Shaanxi pogodio najsmrtonosniji potres zabilježen u modernoj ljudskoj povijesti. U trenu je poginulo oko 830.000 ljudi.

Potres se dogodio rano ujutro, u provinciji Shaanxi, a podrhtavanje tla se osjetilo u više od 97 okruga. Prostor u okrugu od 840 km je bio uništen, a u nekim okruzima 60 % stanovništva je poginulo.

Većina stanovništva u tom području je u to vrijeme živjela u umjetnim tzv. "Yaodong" pećinama (sastavljenim od prapora), od kojih su se mnoge urušile tokom katastrofe s velikim gubitkom života.

Potres u Shaanxiju je imao epicentar u dolini rijeke Wei u provinciji Shaanxi, u blizini gradova Huaxian, Weinan i Huayin. U Huaxianu, svaka zgrada i dom se urušio, ubivši više od polovice stanovnika grada, a broj tamošnjih žrtava procjenjuje se u desecima tisuća. Slična situacija je bila i u Weinanu i Huayinu.

U nekim mjestima, pukotine duboke 20 metara otvorene su u zemlji. Razaranja i smrti je bilo svugdje, čak i na mjestima koja su bila i do 500 kilometara udaljena od epicentra. Potres je također potaknuo odron zemlje, što je doprinijelo dodatnom masovnom stradanju.

Potres se pojavio za vrijeme vladavine cara Jiajinga tokom dinastije Ming. Stoga se u kineskoj povijesti ovaj potres često spominje i kao „Jiajingov veliki potres“.

Moderne procjene, na temelju geoloških podataka, procjenile su jačinu potresa na oko 8,0 stupnjeva prema Richteru u trenutku magnitude ili XI na Mercallijevoj ljestvici.

Nakon potresa, manja podrhtavanja tla javljala su se i nekoliko puta mjesečno narednih pola godine.

Izvještaji s terena govorili su kako su se gradski zidovi urušili, a gotovo sve kuće su se raspale, dok su rijetki ljudi preživjeli. Tek naselja i gradovi udaljeni više od 800 km od epicentra bili su izvan dosega katastrofe i nisu imali štete.

U samom gradu tlo je potonulo više od tri metra.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...