DŽAFEROVIĆ PRIZEMLJIO DODIKA: „Bez SDA ništa od imenovanja Mlađena Božovića, insistiraćemo da se Senad Bratić vrati na mjesto na koje je izabran...“

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je za N1 kako je politika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zaustavljena kada je u pitanju formiranje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

  • Politika

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 1

"Mi smo trebali Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da imamo prije nekih sedam, osam mjeseci i to je neki gubitak vremena kojeg smo imali nakon proteklih općih izbora u BiH, ali to vrijeme nije uludo potrošeno i to nije gubitak vremena jer smo na sceni imali pokušaj jedne politike, prije svega politike gospodina Dodika, da se uspostavi njegov diktat i diktat njegove politike kada su u pitanju ukupni procesi i kretanje BiH. Mi smo se tome suprotstavili kroz razgovor oko našeg NATO puta i uspjeli smo da zaustavimo jednu takvu politiku i da pokažemo da ničiji unilateralni diktat u ovoj zemlji nije moguć, pa ni Dodikov, ni Komšićev, ni Džaferovićev, niti bilo čiji diktat. Ovom zemljom trebamo da upravljamo svi po ustavno-pravnom okviru po kojem funkcionira ova zemlja. Cijena Vijeća ministara BiH je nekih sedam, osam mjeseci gubitka vremena i nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da nadoknadimo to vrijeme", istakao je Džaferović.

Rekao je i to da smatra kako nema odgovornosti SDA što smo čekali Vijeće ministara BiH.

"Mi smo od početka tražili da se poštuje Ustav, zakon, Zakon o odbrani, odluka Predsjedništva iz 2009. Pravni sistem se upotrebljava i po njemu se postupa bez izuzetaka", kazao je.

Na pitanje kako su uspjeli privoliti Milorada Dodika da poštuje vladavinu prava je odgovorio:

"Nije to jelovnik. Pravni sistem se upotrebljava u cijelosti, prema tome SDA je samo insistirala na poštivanje zakona i na kraju smo to uspjeli. Nama je pomagala međunarodna zajednica, pomagala Kvinta, naši kabineti su radili sa predstavnicama ambasada Kvinte i izrađen je ovaj dokument koji se zove Program reformi BiH. Mi smo sačuvali svoj NATO put, BiH nastavlja svojim NATO putem. Bilo je zahtijevano od nas da idemo nazad. Mi nazad ne možemo da idemo, možemo samo naprijed".

Odgovorio je i na pitanje da li je Dodiku nešto ponuđeno da pristane na Program reformi BiH.

"Ne znam odgovor na to, ali ja mislim da niko nikom nije ništa nudio", izjavio je Džaferović za N1.

Govorio je o kandidatima za Vijeće ministara i njihovoj stručnosti i sposobnosti:

"Mislim da je SDA ponudila vrlo stručne i sposobne kadrove koji će uspješno odgovoriti na ono što je posao Vijeća ministara. Gospodin Nedžad Branković je pravomoćno oslobođen, jedan sposoban čovjek, čovjek koji je od početka SDA, dao je značajan doprinos odbrani BiH, hrabar čovjek."

O kompetenciji Mlađena Božovića nije govorio, samo to da on nije plod međustranačkog dogovora:

"Stav SDA je da je to stvar za razgovor između stranaka, to je pitanje međustranačkog dogovora, mislim da predlagači Božovića nisu ispoštovali međustranački dogovor. Bio je dogovor da bude iz reda ostalih, iz Republike Srpske i da bude neko oko koga će se okupiti i dati saglasnost svi, to nije ispoštovano kao i ranije kod nekih dogovora između -a i SDA".

Kazao je da zatezanje oko imenovanja Božovića nije međustranačka trgovina kako se insinuira.

"Božović je predložen bez konsultacija sa SDA, nevezano za gospodina Božovića insistirat ćemo da se Bratić vrati na mjesto na koje je bio izabran."

Džaferović je upitan i zašto dokument Program reformi nije bio objavljen u javnosti:

"Vidjeli smo da je javnost poprilično zagrijana da se tumači na ovaj ili na onaj način. Mi smo htjeli da uradimo posao i uradili smo posao. Usvojili smo dokument koji smo onaj dan kad je dogovoreno Vijeće ministara BiH poslali u NATO savez. NATO je prihvatio. Znali smo da će biti prihvaćeno i radili smo sa NATO-om. To je sada odnos između BiH i NATO-a na kojeg se BiH obavezala. BiH je službeno prihvatila šta će da uradi kada je u pitanju odnos sa NATO-om, koje su to reforme. Dakle, institucija Predsjedništva BiH je to prihvatila“, kazao je Džaferović za N1 televiziju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...