SAMO DOK SMOG OTJERAMO: Sedam razloga zbog kojih se itekako isplati krenuti u šetnju

Iako nekad imamo dojam da sunce zimi ne vidimo danima, ono ipak zna ići u paru s niskim temperaturama, a samo 15 minuta na suncu dva do tri puta sedmično dovoljno je za proizvodnju vitamina D

  • Zdravlje

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 0

Ovo su benefiti koje zimsko hodanje ima na vas i vaše zdravlje:

1. Dizanje s kauča

Hodanje je jeftino i lako. Te dvije stvari neka vam budu prvi poticaj da njime zamijenite popodnevno ležanje na kauču. Još bolji poticaj da se bacite na hodanje jest činjenica da su i znanstvenici uvidjeli čitav niz prednosti koje ima tek 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno, koja može biti umjerena ili jača, ovisno o vašim mogućnostima. S druge strane, sjedilački način života koji uključuje kauč sa sobom nosi čitav niz negativnih posljedica. Manjak aktivnosti između ostalog povećava rizik od srčanog udara, a tu su i oslabjela cirkulacija, pretilost, gubitak mišićne mase, problemi s leđima...

2. Sagorijevanje kalorija

Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija jer vaše tijelo napornije radi da ostane zagrijano. Jedna studija pokazalo je da vrijeme prevedeno na niskim temperaturama može povećati sagorijevanje kalorija i do 30 posto.

3. Stvaranje zdrave navike

Dok ćete od vježbanja u teretani možda vrlo brzo odustati, hodanje je aktivnost zahvaljujući kojoj se lakše stvaraju zdrave navike - jer dok šetate, vi istovremeno uživate u prekrasnoj prirodi i svježem zraku. I dok uživate u pogledu, broj prijeđenih koraka i potrošenih kalorija samo raste. Kada krenete s hodanjem, ne bi bilo loše da pratite koliko ste vremena aktivni i koliko ste koraka prešli jer kada imate uvid u rezultate, porast će vam motivacija i želja da nastavite s aktivnošću. Polako će ta zdrava aktivnost postati vaša navika i dio rutine.

4. Duži život

Ako svaki dan odvojite 20 minuta za brzo hodanje, značajno smanjujete šanse za prijevremenu smrt. Pokazala je to studija provedena na Sveučilištu Cambridge koja je obuhvatila 334 tisuće odraslih Europljana. Dovoljno je i skromno povećanje tjelesne aktivnosti da poboljšate zdravlje i produljite život.

5. Pomaže u borbi s depresijom

Nakon blagdanskog blještavila kod mnogih ljudi javlja se zimska depresija, a jedan od načina borbe s njom jest i hodanje. Naime, u slučaju depresije preporučuje se što više vremena provoditi na otvorenom. Ako ste među onima koji su nakon blagdana potpuno potonuli, neka dio vašeg života postanu šetnje, po mogućnosti na lijepim lokacijama, u prirodi, što će biti dodatni plus.

6. Proizvodnja vitamina D

Iako nekad imamo dojam da sunce zimi ne vidimo danima, ono ipak zna ići u paru s niskim temperaturama, a samo 15 minuta na suncu dva do tri puta tjedno dovoljno je za proizvodnju vitamina D. Izlaganje suncu, naime, potiče proizvodnju tog vitamina koji je, između ostalog, važan za jake kosti. To neka vam bude poticaj da svaki sunčani zimski dan iskoristite za šetnju.

7. Hodanje je društvena aktivnost

Šetnja na svježem zimskom zraku idealan je način za druženje s prijateljima. Osim toga, ako se šetate sami, sigurno ćete naletjeti na neke susjede, poznanike s kojima ćete se pozdraviti i ugodno popričati. I dan će odmah biti ljepši.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...