ŽESTOKA RASPRAVA U DOMU NARODA: Majkić i Špirić se udružili protiv Bećirovića

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su prihvatiti Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu, ali je prihvaćen zaključak nadležne komisije Doma koji se odnosi na utvrđivanje visine štete koju BiH trpi od izgubljenih sudskih sporova.

  • Mini market

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 5

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) izrazila je nezadovoljstvo konstatacijama Pravobranilaštva BiH koji se odnose na državnu imovinu, jer tvrdi da ta imovina pripada entitetima.

Smatra da je pitanje perspektivne i neperspektivne vojne imovine poseban slučaj, te da tu Republika Srpska ima od ranije poznat kategoričan stav.

Odgovorio joj je delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) podsjećajući Majkić da je u pitanju državna, a ne entitetska imovina.

Dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Srba Nikola Špirić (SNSD) upozorio je Bećirovića da ne koristi, kako je kazao, nesustavni termin manji bh. entitet, a potom ga je Bećirović pozvao da ne koristi neustavan izraz "zajedničke institucije" kada govori o državnim institucijama.

Radom Pravobranilaštva nije zadovoljan ni delegat Kluba Bošnjaka Munib Jusufović (Savez za bolju budućnost - SBB) i to najviše kada je u pitanju rješavanje pitanja državne imovine.

Nakon delegatske rasprave obratio se predstavnik Pravobranilaštva BiH Mariofil Ljubić kazavši da BiH treba usvojiti zakon koji će regulirati pitanja naknada u izgubljenim sudskim procesima, ali je ocijenio da je državi neophodan zakon o državnoj imovini.

Na sjednici su delegati Doma naroda primili k znanju Izvještaj o provođenju Općih izbora i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini.

Delegat Bećirović pitao je ko je u CIK-u dao saglasnost da se Novak Đukić upiše u birački spisak, jer je on odgovoran za najteži ratni zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji.

Da se o izvještaju raspravlja dosta kasno ocijenio je delegat Kluba Srba Lazar Prodanović (SNSD) ocjenjujući da CIK snosi odgovornost za brojne neregularnosti izbornog procesa u BiH pozivajući na otklanjanje svih slabosti u izbornom procesu.

Član CIK-a BiH Stjepan Mikić pozvao je delegate da pisanim putem CIK-u pošalju sve upite u vezi s izvještajima, nakon čega će dobiti validne odgovore, ali je pozvao na formiranje interresornih radnih grupa koje bi trebale pronaći načine za poboljšavanje Izbornog zakona BiH i moderniji pristup izbornom procesu.

Delegati su danas k znanju primili i Informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2017. godine koje je tada bilo 7.851.990.000 KM, dok je unutrašnja zaduženost BiH iznosila 3.501.630.000 KM.

Podržan je danas i Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije, kao i Konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u bh. institucijama 2017. godinu.

Također, podržan je i Izvještaj o prestrukturiranjima rashoda institucija BiH u okviru budžetskih rashoda, Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa te Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih odnosno službenih obilježja.

Delegatske inicijative Denisa Bećirovića koje se tiču izmjena Ustava i zakonskih rješenja u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava nisu dobile potrebnu podršku.

Na kraju sjednice delegati su dali saglasnost za ratifikaciju brojnih međunarodnih ugovora i sporazuma čime je okončana današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...