DŽAFEROVIĆ IZNIO ČINJENICE: Da je Čović u Predsjedništvu ANP ne bi otišao u Brisel

Čovićeva pozicija vrlo jasno potvrđuje da bi on, da je bio u Predsjedništvu zajedno sa Dodikom, preglasao Džaferovića i da bi Vijeće ministara bilo formirano bez ANP-a.

  • Mini market

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 2

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović gostujući jučer u programa televizije N1 nije krio veliki značaj za probosansku politiku izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. Na pitanje voditelja da li bi stvari bile drugačije u Predsjedništvu da je, umjesto Komšića izabran Čović, Džaferović je odgovorio potvrdno.

„Da, bi. Pazite, nismo mi dvojica protiv jednog, nego su dvojica potpuno opredijeljeni da štite interese Bosne i Hercegovine, da brane BiH po svaku cijjenu, a jedan to očigledno nije, nego ima neke druge agende. Bilo bi potpuno drugačije da je, umjesto gospodina Komšića, gospodin Čović u Predsjedništvu BiH. Ja bih u toj situaciji, ako bih ja bio treći član, stalno bio preglasavan. Jer vidimo mi tu sinergiju SNSD-a i HDZ-a“, kazao je Džaferović.

Konkretan rezultat takve situacije bilo bi sigurno neusvajanje ANP-a.

Milorad Dodik je glasao za Program reformi, kao reducirani ANP, samo zbog toga što su Džaferović i Komšić uslovili formiranje Vijeća ministara sa usvajanjem tog dokumenta za NATO.

Istovremeno, tokom tog jednogodišnjeg procesa, Dragan Čović je više puta vrlo jasno dao do znanja da formiranje Vijeća ministara ne treba uslovljavati ANP-om, te je pozivao da se odustane od toga i popusti Dodiku.

Tako je npr. 20. maja 2019. Čović kazao: “Mi želimo da se odmah ustroji Vijeće ministara BiH bez ikakvog uvjetovanja. I to je naš ustupak. Za to nemamo nikakvoga uvjeta“.

Isto je ponovio i 30. Oktobra 2019, kada je kazao: "Što se tiče Vijeća ministara po meni ga treba napraviti odmah iz strukture parlamentarne većine kao pobjednika proteklih izbora, koja je sjela i napravila podjelu resora kao i puno drugih stvari. Ni u jednom dokumentu nemamo obavezu da uvjetujemo bilo čime, pa i Godišnjim planom uspostavu Vijeća ministara“.

Ovakva Čovićeva pozicija vrlo jasno potvrđuje da bi on da je bio u Predsjedništvu zajedno sa Dodikom preglasao Džaferovića i da bi Vijeće ministara bilo formirano bez ANP-a. To znači da ANP nikada ne bi bio poslan (jer Dodik ga nikada ne bi poslao bez pritiska), i u konačnici to znači da bi NATO put Bosne i Hercegovine bio zablokiran na neodređeno. Možda i zauvijek.

Džaferović u toj situaciji ne bi čak mogao ni potegnuti vitalni nacionalni interes u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, jer vitalni nacionalni interes moguće je potegnuti na određene akte, ali ne i na potvrđivanje mandatara za Vijeće ministara.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...