ODLAZAK U LEGENDU: Preminuo slavni detektiv, bio je inspiracija za kultni film nagrađen sa tri Oscara... (VIDEO)

Detektiv Sonny Grosso, čija je uloga u narkooperaciji Francuska veza bila inspiracija za lik Buddyja Cloudyja Russoa u istoimenom romanu i akcijskom filmu iz 1971., preminuo je u srijedu, objavila je njegova obitelj

  • Kultura

  • 24. Jan. 2020  

  • 0

Grosso je s partnerom Eddiejem Eganom sudjelovao u progonu bogatog francuskog krijumčara drogom Alaina Charniera i njihov je slučaj poslužio 1969. kao osnova za knjigu Robina Moorea Francuska veza, u kojoj dvojica njujorških detektiva Jimmy Popeye Doyle i Buddy Cloudy Russo razbijaju narkolanac.

Njegov je lik filmu Francuska veza utjelovio Roy Scheider. Film je, među ostalim, 1972. osvojio Oscare za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu (Gene Hackman za ulogu Jimmyja Doylea).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...