UZBUNA U CIJELOM SVIJETU ZBOG KORONAVIRUSA: Na nekim aerodromima odlučili su se na potez koji stručnjaci ne odobravaju

- Više od 500 oboljelih, od kojih 102 s težim oblikom zaraze koronavirusom te 17 umrlih zasad podatak je Svjetske zdravstvene organizacije vezan uz širenje ove specifične virusne bolesti.

  • Politika

  • 24. Jan. 2020  24. Jan. 2020

  • 0

Tri oboljela bilježe se na Tajvanu, a po jedna u Južnoj Koreji, Japanu, Hong Kongu i Tajlandu. Prema pisanju Daily Maila, na aerodromu u Londonu, nakon povratka iz Wuhana, prvi su put u Evropi otkrivena četiri potencijalna pacijenta oboljela od koronavirusa, svi iz Škotske.

Bliski kontakt

Dodaje da zasad stručnjaci kažu kako je za prenos virusa s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt, tj. da je to razlog što su se razboljeli i zdravstveni radnici koji su pomagali oboljelima. To znači da se za sprečavanje širenja bolesti za svakog oboljelog trebaju naći svi kontakti kako bi se interveniralo na vrijeme ako se pojave simptomi bolesti te kako bi se spriječilo njeno širenje. Kinezi kažu da su dosad pronašli 1394 onih koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima i njih se pojačano prati. Nakon što je Kina prvo zatvorila grad Wuhan, u četvrtak je isto učinila s Huanggangom i Ezhouom, što znači da je ukupno gotovo 20 milijuna ljudi u Kini u karantini. Zasad se SZO nije izjasnio o stepenu globalne opasnosti, ali i bez toga zemlje se pripremaju na prevenciju i zbrinjavanje eventualno oboljelih. Gotovo je sigurno da preporuka o zabrani putovanja zbog koronavirusa neće biti, baš kao što ih nije bilo ni kad je harao SARS. 

Dodaje da se dio zemalja, u namjeri da smanje šanse za širenje bolesti, odlučio, primjerice, za termometriranje putnika koji dolaze iz Kine. To znači da se bilježi povišena temperatura putnika, a već je uvedeno na aerodromima u SAD-u te nekim azijskim zemljama, ali i u Rimu koji je povezan direktnim letom s Wuhanom. No, takve mjere, koje su jako “aktivne”, SZO ne preporučuje, a nije ih bilo ni u vrijeme SARS-a. 

Sve tajne virusa

Naučnici ovih dana pokušavaju otkriti sve tajne ovog virusa koji je prilično velika nepoznanica, primjerice može li neko biti nositelj virusa i zaraziti drugog, a da sam ne oboli. Inače, prve genetske analize pokazuju da je novi soj koronavirusa, koji se potkraj 2019. pojavio u kineskom Wuhanu, možda prešao na ljude sa zmija. One su, pak, virus pokupile od šišmiša, i to vjervjatno na tržnici u Wuhanu, gdje se prodaju morski plodovi i različite (žive) životinje.

alt

alt

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...