ISTRAGA O PLJAČKI "KRIVAJE": "Kadrovi SDA su amnestirani, neka se pripreme SDP i jataci"

I ne treba rezultat ove istrage shvatiti kao poraz tužilaštva niti pobjedu SDA čiji su kadrovi upravljali Krivajom prvih 15 poslijeratnih godina; sve se završava očekivanim ishodom...

  • Ekonomija

  • 24. Jan. 2020  24. Jan. 2020

  • 1

Piše: Amarildo Gutić 

Čuda se ipak ne dešavaju, barem kada je u pitanju Tužilaštvo ZDK. Prema informacijama Žurnala, istraga o kriminalu u zavidovićkoj Krivaji u predstečajnom vremenu biće okončana - bez utvrđenih glavnih krivaca. Sve se svelo na jednu do dvije osobe i to u dijelu poslovanja Krivajine poslovnice u Americi.

Ne treba rezultat ove istrage shvatiti kao poraz tužilaštva niti pobjedu SDA čiji su kadrovi, uz malu pomoć Stranke za BiH, upravljali Krivajom prvih 15 poslijeratnih godina. Prije bi se moglo reći da se sve završava očekivanim ishodom.

„Ja mislim da najveću odgovornost snose menadžeri i oni koji su ih kontrolisali... Mislim da su to sada sve privatnici koji su sa začajnim kapitalom ušli u te biznise“, izjaviće Žurnalu novi-stari predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević.

Da je tužilaštvo krenulo tragom ove (samo)optužujuće izjave i ovog kredibilnog svjedoka, moglo je štošta doznati. No, znaju da radoznalost „ubija“ tužioce.

Galijašević je, podsjetimo, bio predsjednik Upravnog odbora Krivaje 1999. godine, u vrijeme prodaje približno 9000 m2 u Makarskoj, procijenjenog na 2,2 miliona KM. Od pristiglih pet, najbolju ponudu na javnom pozivu dala je izvjesna Milena Jurišić iz Omiša, 1,5 miliona maraka. Dva mjeseca nakon prihvatanja njene ponude, Upravni odbor zbog navodnog rizika u prijenosu vlasničkih prava pristaje na novu cijenu od 950 hiljada, iako su preostale četiri ponude bile sa višim ponuđenim iznosom!?

Dvije godine kasnije izvršena je prodaja Krivajinog zemljišta na samoj obali u Herceg-Novom, površine 47 hiljada m2. Iako je Krivajina komisija procijenila da zemljište vrijedi 3 miliona KM, određena je početna cijena od 985 hiljada KM, odnosno 503 hiljade eura.

Od pet pristiglih ponuda prihvačena je ona Mirka Tice, građevinskog poduzetnika iz Beograda. Njega je zastupao Izudin Ahmetlić, vlasnik naftne firme HIFA-OIL, značajnog finansijera SDA, koji je naveo da daje 10000 eura više od naviše ponude !? Kakva je bila veza Ahmetlića i Tice u ovoj kupoprodaji ostalo je nepoznato. Prema pisanju magazina BH Dani, Tica je ovo zemljište naknadno preprodao za 18 MILIONA eura!!!

Defilovali su postratnom Krivajom brojni SDA kadrovi, Hasan Muratović, Šefik Džaferović, Latif Ćehajić, Nedžad Polić, Husein Zilkić, Azem Mustafić. Himzo Husić, Kemal Sendić...

Žurnal je iscrpno pisao o tome kako je opljačkano deset miliona putem Krivajinih poslovnica u SAD-u i drugim zemljama te otimačini 100 miliona maraka državnog kapitala.

Taj period je, sudeći po Tužilaštvu ZDK „zakopan“. Preostala je još istraga o  ulozi kadrova SDP-a u konačnom pražnjenju Krivajinih pogona od radnika, odnosno prodaji Krivaje četvoročlanoj ortačkoj grupi i osnivanju nove firme „Krivaja Mobel“, koja je baš kao i stara Krivaja sada u stečaju.  

U Krivajinim pogonima više nema radnika. Kadrovi SDA su amnestirani, neka se pripreme SDP i jataci.

(Žurnal)      

 

 

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...