ODLUKA OKRUŽNOG SUDA: Nema dokaza da je Darko Ćulum kao direktor policije zapovijedao policijom!?

Postupci policije pravdaju se i stavom Crkvene opštine Banjaluka. Zahtjevi građana da se pronađu ubice i nalogodavci ubistva Davida Dragičevića, vrh banjalučke eparhije ocijenio je kao narušavanje njihovog posjeda i ometanje njihovih redovnih crkvenih aktivnosti

  • Društvo

  • 25. Jan. 2020  

  • 0

Piše: Ljiljana Kovačević 

Vijeće Okružnog suda u Banjaluci donijelo je odluku, kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev nekoliko gradjana, članova neformalne grupe “Pravda za Davida”, da se naloži smjena direktora Policije RS Darka Ćuluma, jer su pripadnici policije svojim postupcima ugrozili njihove slobode i prava, zajamčene Ustavom RS i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Sud postupa u granicama ovlašćenja propisanih Zakonom o upravnim sporovima, a u koja ovlašćenja ne spada nalaganje postupanja policijskim tijelima u stvarima u kojima se ne može voditi upravni spor niti podositi zahtjev za zaštitu sloboda i prava zajamčenih Ustavom RS, zbog čega nije bilo mjesta ni nalaganja kako je to predloženo u tačkama 2. do 5. petita zahtjeva. Zbog svega navedenog je i odlučeno da se predmetni zahtjev podnosilaca za zaštitu sloboda i prava zajamčenih Ustavom odbije kao neosnovan, na osnovu ovlašćenja iz člana 58. i 61 ZUS”, navedeno je u odluci Sudskog vijeća, koju je potpisala predsjednik Vijeća Sanja Stefanović.

alt 

U odluci Sudskog vijeća decidno je navedeno da podnosioci zahtjeva nisu dokazali da im je kao pojedincima, odnosno kao građanima Banjaluke, u periodu od 10. do 16. juna prošle godine (period na koji se odnosi njihov zahtjev) ograničeno pravo na slobodu kretanja ili da im je zabranjeno kretanje u pojedinim dijelovima grada, odnosno ispred crkve Hrista spasitelja i u crkvenog dvorištu, već da im je to onemogućeno, kako se navodi, “isključivo kao pripadnicima grupe Pravda za Davida”.

Nema dokaza protiv Darka Ćuluma

Prema ovakvoj odluci Sudskog vijeća, jasno je da je grupa građana “Pravda za Davida” stigmatizovana, što potkrijepljuju i navodi iz sudske odluke da su pripadnici policije onemogućavali ulaz u crkveno dvorište isključivo u vremenskom periodu kada su se pred hramom okupljali članovi grupe “Pravda za Davida”?!

Sudsko vijeće je, očekivano, utvrdilo da “nije dokazano da je to učinjeno direktnom naredbom izdatom od strane Darka Ćuluma, direktora policije RS”. Odbacilo je bilo kakvu Ćulumovu odgovornost i negiralo tvrdnje podnosilaca zahtjeva iz grupe “Pravda za Davida”, da im je policija svojim postupcima ugrozila bilo koje od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom RS.

Postupci policije pravdaju se i dopisom Crkvene opština Banjaluka, koja je od MUP RS tražila da se zaštiti njihov prostor. Dakle, zahtjevi građana Banjaluke, koji su zbog policijske represije na Trgu Krajine, utočište našli u crkvenom dvorištu, tražeći da se pronađu ubice i nalogodavci ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića, vrh banjalučke eparhije ocijenio je kao narušavanje njihovog posjeda i ometanje njihovih redovnih crkvenih aktivnosti!! Duhovnosti i duhovnim vrijednostima ni traga..

Policija određuje slobodu?

Zabrana kretanja, govora, nezakonito legitimisanje, privođenje ljudi, fizički atak policajaca na švedskog državljanina Brunu Batinića, koji se igrom slučaja našao među članovima grupe “Pravda za Davida”, za Vijeće Okružnog suda Banjaluka nije narušavanje osnovnih ljudskih prava. Dapače, Sudsko vijeće u odluci aminuje postupke policije, navodeći da su“policijski službenici postupli shodno zakonom propisanim ovlaštenjima i dužnostima, te shodno organizaciji i podjeli policijskih poslova unutar Ministarstva, a u skladu sa neposredno utvrđenim činjeničnim stanjem na licu mjesta preduzimanja istih”.

Ukratko, Sudsko vijeće Okružnog suda Banjaluka, dalo je za pravo svemu onome što su od 10. do 16. juna prošle godine činili pripadnici policije, progoneći iz večeri u veče, na razne načine, članove grupe “Pravda za Davida”. Troje sudija, u odluci napisanoj na 12 stranica, odlučilo je da tada nije bilo narušavanja osnovnih prava i sloboda građana, nije bilo diskriminacije, da je policija sve radila po zakonu…Ukratko, za njih je sloboda determinisana, a mogu da je uživaju samo oni koji za to dobiju odobrenje policije!

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...