NEVIĐENI DEBAKL RIGIDNOG DESNIČARA: Italija slavi pobjedu ljevičara na izborima, bivši ministar policije potučen do nogu, ovo mu je bila ZADNJA NADA…

Salvini je od početka godine vodio žestoku kampanju u ovoj regiji, uporištu ljevice već 70 godina, želeći izvojevati iznenadnu pobjedu koja bi mu pomogla da obori državnu Vladu gdje su PD i druge stranke u internim sukobima

  • Svijet

  • 27. Jan. 2020  

  • 0

Lider desničarske italijanske stranke Liga Matteo Salvini nije uspio okončati višedecenijsku vladavinu ljevičara u sjevernoj regiji Emilia-Romagna, na nedjeljnim izborima koji su donijeli olakšanje poljuljanoj ljevici, prenose agencije.

Sa 98 posto izbrojanih glasova, aktuelni guverner iz Demokratske stranke (PD) Stefano Bonaccini osvojio je 51,4 posto glasova na jučerašnjim izborima, dok je Lucia Borgonzoni, kandidatkinja koju su podržali Liga i saveznici, osvojila 43,7 posto glasova, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Salvini je od početka godine vodio žestoku kampanju u ovoj regiji, uporištu ljevice već 70 godina, želeći izvojevati iznenadnu pobjedu koja bi mu pomogla da obori državnu Vladu gdje su PD i druge stranke u internim sukobima.

„Vladajuća većina iz ovih izbora izlazi snažnija“, naveo je lider demokrata Nicola Zingaretti, te dodao kako Salvini nije uspio u pokušaju da „izgura Vladu sa pozicije“.

Utješna pobjeda na jugu

Salvinijev blok ipak je slavio na drugim regionalnim izborima u nedjelju, pobijedivši u slabo razvijenom jugu Italije, odnosno u regiji Calabria.

No, glavna nagrada je bez sumnje bila regija Emilia-Romagna, jedan od najbogatijih dijelova Italije iz koje dolaze sportski automobili Ferrari i sir 'parmezan'.

„Emilia-Romagna je poslala signal. Salvini zna pričati o problemima, ali ne zna kako ih riješiti i to su ljudi vidjeli“, rekao je Zingaretti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...