POTPUNO PRECIZNA STATISTIKA: Ko je najveći izvoznik odjeće u svijetu i koliko izvozi Bosna i Hercegovina

Većina ljudi se neće iznenaditi ako čuje da je Kina najveći svjetski izvoznik odjeće. No, malo je poznato da je na drugom mjestu Bangladeš, piše BiznisInfo.

  • Ekonomija

  • 27. Jan. 2020  

  • 0

Iz azijskih zemalja dolazi gotovo 60 posto izvoza odjeće, iz evropskih zemalja više od 32 posto, a iz SAD svega 1,6 posto.

Izvoz afričkih država je 2,3 posto globalnog prometa ove vrste robe a izvoz iz zemalja južne Amerike 3,7 posto.

Prema podacima za 2018. godinu globalni izvoz odjeće bio je vrijedan 494 milijarde dolara. Skoro trećina od toga je kineska roba, čiji je izvoz vrijedan 158 milijardi dolara.

Slijede Bangladeš sa 33 milijarde, Vijetnam sa 28 milijardi, Italija (najveći evropski izvoznik) sa 25 milijardi te Njemačka sa 24 milijarde dolara.

alt

U top 10 svjetskih izvoznika odjeće su još Indija sa 17 milijardi dolara, Turska sa 16, Španija sa 15, Hong Kong sa 14 te Francuska sa 13 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države ne spadaju u najveće izvoznika odjeće sa 6 milijardi dolara.

Mapa koju je sačinio sajt HowMuch bazirana je na podacima Svjetske trgovinske organizacije za 2018. godinu.

Na njoj se vidi da BiH spada u manje evropske izvoznike odjeće sa izvozom vrijednim 328 miliona dolara. No, zanimljivo je da BiH izvozi više odjeće od, naprimjer, Australije, čiji je izvoz 250 miliona dolara.

(biznisinfo.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...