KARDINALNA GREŠKA: Evo zašto je uopšte došlo do polijetanja helikoptera po gustoj magli

Komandirka policije Los Angeles Yvette Tuning je rekla kako je vrijeme u Los Angeles bilo toliko oblačno i maglovito da su se letovi mogli obavljati samo pomoću instrumenata, a pilot helikoptera dobio je posebno dopuštenje za let...

  • Hronika

  • 27. Jan. 2020  

  • 0

Gusta magla spustila se nad Los Angeles tog kobnog jutra. Uslovi ne baš pogodni za letenje i letejlice su tog jutra mirovale u 'gradu anđela', ali Kobeov helikopter je ipak poletio. Naime, pilot je dobio posebno dopuštenje za let uprkos gustoj magli, piše New Yoirk Times. Na kraju se ispostavilo, kobno dopuštenje, koje je nekoliko minuta kasnije odvelo u smrt Kobe Bryanta, njegovu kćerku Giannu i još sedmero putnika.

alt

Zašto je do ovoga došli i je li se to sve moglo izbjeći? Pitali su se brojni navijači širom sveta. Itekako se moglo izbjeći. Za normalan let potrebna je vidljivost od četiri kilometra, ali vidljivost je tog jutra bila preniska. Iz policije su potvrdili da su prizemljili sve svoje helikoptere u nedelju ujutro jer je bilo preopasno letjeti po tim uslovima.

Yvette Tuning, koja je ujutro nakon pada bila komandir straže, rekla je da je vreme u Los Angelesu bilo toliko oblačno i maglovito da su se letovi mogli obavljati samo pomoću instrumenata jer je vidljivost bila mizerna. No kontrola leta je pilotu helikoptera poslala posebno dopuštenje za let koje je poznato kao 'dozvola za let po posebnim pravilima vidljivosti'.

alt

Legendarni košarkaš i njegova kći putovali su iz okruga Orange u akademiju Mamba u mestu Thousand Oaks 60-ak kilometara zapadno od centra Los Angelesa. Zbog guste magle u planinama i loše vidljivosti helikopter se srušio pri brzini od oko 300 km/h. Uviđaj još nije gotov, ali pretpostavlja se da je magla uzrok nesreće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...