BIO JE HEROJ, JEDAN OD NAJVEĆIH: Borac za pravdu hapšen i proganjan ustao je protiv okupatora i ušao u legendu, o njemu su filmove snimali, a onda su hrabrog AGU SVI ZABORAVILI…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 28. Jan. 2020  

  • 2

Glavni junak naše današnje priče je Pero Popović Aga, jedan od sedam sekretara SKOJ-a.

Aga se rodio u Užicu na današnji dan 1905. godine. Imao je samo 11 godina kada je izgubio roditelje, a sirotište je preuzelo brigu o njemu i njegovom mlađem bratu.

Kao ratno siroče završio je obućarski zanat u Novom Sadu, a zatim se preselio u Beograd, gdje se upoznao s radničkim pokretom i postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Više puta bio je hapšen i proganjan.

Član SKOJ-a bio je od 1924. godine. Putovao je po Jugoslaviji i organizirao mlade. U Splitu su ga pokušali uhapsiti, ali je uspio pobjeći.

Zajedno s Josipom Kolombom, političkim sekretarom CK SKOJ-a, upao je u zasjedu 14. kolovoza 1930. godine u parku Zelengaj u Zagrebu. Dok je Kolumbo poginuo u okršaju, Popović je teško ranjen. Preminuo je na putu do bolnice.

Pokopan je u Grobnici narodnih heroja na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Osnovna škola u Dorćolu u Beogradu, koja je nosila njegovo ime, preimenovana je u Mihal Petrović Alas 1994. godine. godine. U parku Zelengaj, gdje su umrli Popović i Kolombo, sve do 1991. godine bila je postavljena spomen-ploča u spomen na ovaj događaj. Danas postoji samo kamen na kojem je bila ploča.

Sedam političkih i organizacijskih sekretara SKOJ-a (Savez komunističke omladine Jugoslavije) jedan za drugim, u punoj ilegali, vodili su SKOJ u razdoblju od 1924. do 1931. godine, te su od 1929. do 1931. jedan za drugim izginuli u borbi sa žandarima kralja Aleksandra Karađorđevića ili su umrli zbog mučenja u njegovim zatvorima, a da ni jedan nije navršio tridesetu godinu života.

Sedam sekretara SKOJ-a:
Janko Mišić (1900. – 1929.)
Mijo Oreški (1905. – 1929.)
Pajo Marganović (1904. – 1929.)
Josip Kolumbo (1905. – 1930.)
Pero Popović Aga (1905. – 1930.)
Zlatko Šnajder (1903. – 1931.)
Josip Debeljak (1902. – 1931.)


Dvojica su bila iz Srbije: Pajo Marganović (Kovin u Vojvodini) i Pero Popović Aga (Užice), a petorica iz Hrvatske: Zlatko Šnajder (Slavonski Brod), Janko Mišić (Slani Dol kod Samobora), Mijo Oreški (Zagreb), Josip Kolumbo (Kutjevo) i Josip Debeljak (Orešje u Hrvatskom zagorju). Sva sedmorica ubijena su u Zagrebu ili okolici. SKOJ je 1919. i osnovan u Zagrebu.

Petorica su se školovala u SSSR-u, na Komunističkom univerzitetu nacionalnih manjina Zapada u Moskvi (Kolumbo, Popović, Marganović, Mišić, Debeljak), dok je Oreški završio partijski kurs u Njemačkoj. Nakon Drugog svjetskog rata tijela svih sedam sekretara SKOJ-a pokopana su u Grobnici narodnih heroja na zagrebačkom Mirogoju.

U socijalističkoj Jugoslaviji sekretari su imali svoje ulice, trgove i škole, po njima je bila nazvana i prestižna kulturna nagrada, a o njihovim životima 1981. je snimljena i TV serija.

Dolaskom demokratskih vlasti učinjeno je sve kako bi se ovi hrabri heroji što prije zaboravili…

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...