RUSI SU PALI NA TREĆE MJESTO: Ova je zemlja pretekla Rusiju i postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu, ali ni to nije sve…

Tri njihove najveće kompanije svrstane su među prvih 10 za 2017. godinu, čime je najveći ruski proizvođač Almaz-Antey pao na 13. mjesto

  • Ekonomija

  • 28. Jan. 2020  

  • 0

Kina je pretekla Rusiju i postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu, prema podacima iz revidiranog izvještaja koji je objavio stockholmski Institut za mirovne studije SIPRI.

SIPRI je u svom izvještaju koji se odnosi na podatke prikupljene od 2015. do 2017. godine prvobitno isključio kineske kompanije zbog nedostatka transparntnosti, i time Rusiju smjestio na drugu poziciju, odmah iza SAD-a.

Međutim u novom izvještaju vrijednost oružja koje je Kina proizvela i prodala u 2017. godini procijenjena je na 54,1 milijardu dolara. To je više od 37,7 milijardi dolara koje su te godine prodale ruske kompanije, navodi se u izvještaju.

Tri najveće kineske kompanije svrstane su među prvih 10 za 2017. godinu, čime je najveći ruski proizvođač Almaz-Antey pao na 13. mjesto.

Ukupna prodaja 20 najvećih kompanija vojne industrije iznosila je te godine 284,1 milijardu dolara, prema novim podacima.

U izvještaju se kaže da je vrijednost kineske vojne proizvodnje i veća, no u svakom slučaju ovo je najobuhvatnija slika koja trenutno postoji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...