STOLAC NA NOGAMA ZBOG IZGRADNJE KRIŽEVA OKO GRADA: Reagovalo je Muftijstvo mostarsko, a građani...

Načelnik Općine Stjepan Bošković tvrdi sa druge strane da se u ovom slučaju radi o prostoru druge zone zaštite nacionalnih spomenika, te da za gradnju ne postoje prepreke.

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2020  

  • 7

Nedavno je najavljen nastavak izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada ̶ nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine u Stocu. Reagovalo je Muftijstvo mostarsko, a građani Stoca počeli su sa potpisivanjem peticije s ciljem zaštite i očuvanja spomenika. Više u priči Adnana Demića.

Iz Mostarskog muftijstva poručuju kako vlast u Općini Stolac u sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište župi, nastavlja praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-historijskog značaja. U Islamskoj zajednici Stoca kažu i kako su u ovom slučaju prekršene važne odluke viših istanci.

Načelnik Općine Stjepan Bošković tvrdi sa druge strane da se u ovom slučaju radi o prostoru druge zone zaštite nacionalnih spomenika, te da za gradnju ne postoje prepreke.

Općinski vijećnik SDP-a Timur Haračić najavljuje pravnu borbu za izmještanje križeva iz Starog grada, uz poruku da probosanski blok u Stocu namjerava ići i do Ustavnog suda BiH.

U Stocu je nedavno započelo potpisivanje peticije za zaštitu ovog nacionalnog spomenika.

Problemi u Starom gradu u Stocu započeli su još prije dvije decenije, a problem je aktualiziran prije pet godina, te do danas nažalost nije riješen i česta je tema oko koje se spore Hrvati i povratnici Bošnjaci, koji se u Stocu deceniju i po nastoje učiniti građanima drugog reda.

 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...