SVI JE IMAMO U KUĆI, A DA POJMA NISMO IMALI: Ova biljka je čudo prirode, prijeki lijek za kašalj, upale, kardiovaskularne smetnje… (VIDEO)

Od davnina se koristio kao začin ali i kao lijek, prvenstveno zbog svog antiseptičkog i protuupalnog djelovanja

  • Zdravlje

  • 29. Jan. 2020  29. Jan. 2020

  • 0

Lovorov list bogat je vitaminima iz B grupe (riboflavin, piridoksin, niacin i pantonenska kiselina) koji pridonose boljem funkcioniranju živčanog i mišićnog sistema, utječu pozitivno na metabolizam, hormonski status i lovor sadrži i brojne minerale: kalij, bakar, mangan, kalcij, selen, željezo, magnezij i cink.

Čaj od lovora se upotrebljava u liječenju bolesti organa za varenje, anoreksije, gubitka apetita, kod šećerne bolesti, kod kardiovaskularnih smetnji, kao i za dezinfekciju prostora u kojima se nalaze virusi gripa, prehlade i razni drugi mikrobi.

Djeluje sedativno pa se koristi i u slučaju nervoze, napetosti i kod nesanice, ali ako se pretjera sa količinom može izazvati halucinacije. Također, lovorov list može biti od velike pomoći i u terapiji gihta i reume, a eterično ulje lovora se uspješno koristi u liječenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ukoliko samo nekoliko kapi utrljavate na područje limfnih žlijezda, olakšat ćete tegobe.

Ulje od lovora se koristi i za inhaliranje kod problema sa dišnim putevima, ono smanjuje neugodni učestali kašalj, potiče nas na iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz pluća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...