DIGLA SE KUKA I MOTIKA; „ĐUKANOVIĆ NIJE PREDSJEDNIK SVIH CRNOGORACA“: I Florian Bieber kritizirao predsjednika Crne Gore…

Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Grazu Florian Bieber ocijenio je za podgoričke “Vijesti” da izjava Đukanovića odražava njegovo interesovanje za polarizaciju, a ne za smirivanje tenzija.

  • Regija

  • 29. Jan. 2020  29. Jan. 2020

  • 0

Članice vladajuće koalicije nisu komentarisale ocjenu predsjednika na partijskom skupu, sem iz Liberalne partije (LP) koja ga je razumjela kao “poziv na razum...”, ali i priznala da komentar nije primjeren i da predsjednika ponekad ponesu emocije.

Bieber je podgoričkim “Vijestima” rekao da je zakon “na mnogo načina bio uspješan mamac Vlade da polarizuje i skrene pažnju”: “Kao što je Venecijanska komisija u izvještaju prošle godine napomenula, nedostaju neke ključne garancije da će crkve u državnom vlasništvu i dalje biti dostupne Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Iako Đukanović i Vlada ističu da će to biti tako, ali zakoni to ne garantuju”, kazao je Bieber.

Kao takav, kako je dodao, Zakon doprinosi niskom nivou povjerenja i ne bavi se mogućnošću da ga Vlada može upotrijebiti za miješanje u vjerske slobode. “U suštini, također je to klasičan Đukanovićev potez koji je preokrenuo postojeću polarizaciju u društvu u svoju korist. Znajući da je „druga“ strana manje brojna, on može još jednom povezati građane sa svojom vladom. U tome mu je, kao i obično, korisna pomoć srpske nacionalističke opozicije i crkve, koja u reakciji preko vrha nije uspjela da izgradi saveze i bila je igračka u rukama Vlade. Kao takva, Đukanovićeva izjava samo dosipa ulje na vatru”, smatra Bieber.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar rekao je podgoričkim “Vijestima” da Đukanović svakim danom pokazuje da je uzrok društvenih napetosti, i ne samo da nije predsjednik svih građana, već je i glavni faktor podjela. “Koliko god nekom paradoksalno zvučalo, Đukanović danas, ovakav kakav je, predstavlja najveću prijetnju crnogorskoj održivosti i nezavisnosti”, kazao je Konatar.

Prema njegovim riječima, ne smije predsjednik Crne Gore ludačkim pokretom nazvati jedan mirni bunt ljudi koji vjeruju da im je učinjena nepravda, bez obzira na pojedinačne incidente koji ipak ne mogu narušiti mirni karakter protesta na koji svaki građanin naše države ima pravo. “Sve i ako misli na onaj dio građana koji vjerski skup koristi za promociju političkih i nacionalnih uvjerenja sa kojima se ni mi iz Građanskog pokreta URA ne slažemo, opet ih ne može nazvati takvim imenom jer to nije ni državnički ni ljudski. Što se mene tiče, Đukanović nije moj predsjednik”, rekao je Konatar.

U LP kažu da Zakon koji stavlja tačku na haos u oblasti vjerskih zajednica ne odgovara onome ko je iz tog haosa izvlačio najviše koristi. “Razumjeli smo izjavu predsjednika kao poziv na razum onima koji pokušavaju da zavedu za svoje interese za Goleš planinu, a ne nikako kvalifikaciju naroda koji je izmanipulisan i nažalost služi za potkusurivanje interesa dijela sveštenstva koje sluđuje emocije mase i gazi duh boga ljubavi i istine koji treba da zastupaju. Komentar svakako nije primjeren, ali je očigledno grubo izvađen iz konteksta, a i predsjednika ponekad ponesu emocije”, rekli su podgoričkim “Vijestima” iz LP-a. Iz Bošnjačke stranke su odgovorili da nemaju komentar.

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović rekao je “Vijestima” da su Đukanovićeve riječi mržnje i provokacije samo još jednom pokazale o kakvom je čovjeku riječ. “Ko još može stajati iza čovjeka koji 150.000 građana na ulicama naziva ‘ludacima’, vrijeđajući čitave porodice, udarajući na dostojanstvo, na ponos i na obraz Crne Gore? U toj riječi mržnje, svenarodnog mrzitelja i kleronacionaliste, stao je i njegov odnos prema građanima. On očito i dalje živi u ubjeđenju da je moćan do mjere da zapali vatru sukoba, kao nekada, jer ne vidi talas bratske ljubavi koji je spojio sve građane i koji više ništa ne zaustavlja. Potopljen je Đukanović, samo još nije obavješten”, rekao je Krapović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...